ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін відродив піонерський рух

Передбачається, що організація виховуватиме дітей "на основі властивої російському суспільству системи цінностей"

Путін відродив піонерський рух
Фото: Стопкадр с YouTube

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про створення загальноросійської суспільно-державної дитячо-юнацької організації "Російський рух школярів".

Відповідний документ опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії.

Згідно з указом, метою створення організації є вдосконалення державної політики в галузі виховання наступного покоління та сприяння формуванню особистості на основі "властивої російському суспільству системи цінностей".

Засновником організації від імені РФ стало Федеральне агентство у справах молоді (Росмолодь).

До кінця березня 2016 року російський уряд мусить визначити список переданого організації майна.

Глава міносвіти Дмитро Ліванов раніше заявив, що підтримує появу громадського руху школярів з урахуванням досвіду минулого. Разом з тим міністр зазначав, що радянська піонерія і рух жовтенят, на його думку, мали суттєві витрати. "Ми всі, напевно, були жовтенятами, потім піонерами, комсомольцями. Можна до цього по-різному ставитися. Ми розуміємо, що була певна система виховання і соціалізації молодих людей, і загалом вона своє завдання, можливо, з певними витратами, виконувала", - сказав Ліванов на зустрічі з журналістами в середині жовтня.

Перші піонерські загони були створені в СРСР у 1922 році. Формально добровільна Всесоюзна піонерська організація об'єднала дітей і підлітків у віці з 9-10 до 15 років. З 1924 року вона носила ім'я Володимира Леніна. Піонерія перестала існувати разом із розпадом Радянського Союзу.

Раніше у жовтні 2015 року Володимир Путін підписав закон, що відроджує в Росії радянські нормативи ГПО ("Готовий до праці і оборони"). Програма ГПО існувала в СРСР з 1931-го по 1991 роки. Ті, хто вдало здавав нормативи, отримували спеціальні значки. Програма діяла у навчальних закладах і на підприємствах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram