ГоловнаСвіт

Папа Римський закликав Кубу і США показати своїм примиренням приклад усьому світу

Кастро подякував понтифіка за допомогу в налагодженні відносин із США

Папа Римський закликав Кубу і США показати своїм примиренням приклад усьому світу
Фото: bbc.com

Папа Римський Франциск, який прибув до Гавани, закликав кубинців домагатися дипломатичного зближення з США. За його словами, воно може стати прикладом примирення для всього світу.

Про це пише агентство "Рейтер".

"Кілька місяців ми є свідками явища, яке наповнює всіх нас надією: процесу нормалізації відносин. Я закликаю політичних лідерів стійко йти цим шляхом. Це має стати прикладом примирення для всього світу", - зазначив понтифік.

У свою чергу лідер Куби Рауль Кастро, який зустрів Папу Римського в аеропорту, подякував йому за допомогу в налагодженні відносин вз США після більш ніж півстолітньої ворожнечі. У своїй вітальній промові Кастро також засудив торговельне ембарго з боку США і "окупацію" військово-морської бази Гуантанамо.

22 вересня Франциск вилетить з міста Сантьяго-де-Куба у Вашингтон, де зустрінеться з президентом США Бараком Обамою. Він також відвідає Нью-Йорк і Філадельфію, і стане першим понтифіком, який буде присутнім на спільному засіданні Сенату і Палати представників.

Після того як у 1959 році на Кубі відбулася революція, США наклали на неї торгове ембарго і розірвали дипломатичні відносини. З 1966 року Вашингтон ввів заборону на відвідування Куби громадянами США. У 1996 році були посилені санкції проти іноземних компаній, що вступають у торговельні відносини з островом. Переговори про відновлення відносин між Кубою і США почалися тільки в 2013 році, в грудні 2014 року курс на розморожування відносин був проголошений офіційно.

Військова база в Гуантанамо була взята Сполученими Штатами в безстрокову оренду в 1903 році за фіксованою ціною. Після низки державних переворотів на Кубі черговому уряду вдалося підняти плату до 3,4 тисячі доларів США, і договір оренди було переукладено. Революційний уряд Кастро не визнав угоду і відмовився приймати від США гроші за оренду бази. Після того як у 2002 році на території бази була створена в'язниця, яка пізніше прославилася тортурами, Куба намагалася розірвати договір на підставі порушення умови оренди, проте це не вдалося. Закриття в'язниці Гуантанамо було також однією з передвиборних обіцянок Барака Обами. Вступивши на посаду президента в 2009 році, він підписав наказ про її розформування, проте в'язниця досі функціонує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram