ГоловнаСвіт

Іран відзвітує перед МАГАТЕ про скорочення своєї ядерної програми

Скасування санкцій проти Ірану почнеться відразу після того, як МАГАТЕ підтвердить скорочення іранської ядерної діяльності

Іран відзвітує перед МАГАТЕ про скорочення своєї ядерної програми
Юкия Амано
Фото: EPA/UPG

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано прибув у неділю до Ірану для зустрічей на високому рівні для обговорення дотримання Тегераном умов ядерної угоди зі світовими державами.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У нараді за участю глави МАГАТЕ взяли участь міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, один з його заступників, а також посол Ірану в МАГАТЕ.

Юкія Амано під час візиту, як очікується, буде наполягати на довгоочікуваній зустрічі з іранськими вченими щодо ймовірних ядерних експериментів і обговорення перевірки об'єкта Парчин, який називали можливим місцем створення ядерної зброї.

Іран заперечує будь-яку діяльність зі створення ядерної зброї.

У доповнення до укладеної 14 липня угоди зі світовими державами, яка передбачає поступове зняття з Ірану санкцій в обмін на обмеження його ядерної програми, Тегеран також підписав договір з МАГАТЕ, щоб вирішити питання про можливі військові цілі його попередньої ядерної діяльності.

У датованій 15 серпня заяві МАГАТЕ говориться, що для Ірану настав граничний термін для надання "пояснень у письмовій формі і пов'язаних з ними документів". МАГАТЕ може також попросити Іран надати додаткову інформацію до 15 жовтня, щоб підготувати остаточну доповідь про військовий вимір ядерної програми Тегерана до кінця 2015 року.

Скасування санкцій почнеться відразу після того, як МАГАТЕ повідомить, що Іран відповів на запитання про свою ядерну діяльність в минулому і виконає заходи з обмеження діючої ядерної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram