ГоловнаСвіт

Російським ЗМІ пообіцяли "Золотий типун" за "в Україні"

Мінзв'язку РФ вимагає не перекручувати російську мову

Російським ЗМІ пообіцяли "Золотий типун" за "в Україні"
Фото: Александр Ратушняк

Російське міністерство зв'язку запропонувало заснувати премію "Золотий типун" для ЗМІ за неграмотність. "Свого часу була премія, і називалася вона "Золотий типун". Мені здається, що пора до цього повернутися", - цитує "Интерфакс" заступника голови цього відомства Олексія Воліна.

"Ми хочемо зробити список "молодців" і список "негідників", хто перекручує і нівечить російську мову", - додав він. До "негідників" пропонується вносити тих, хто невірно вказує географічні назви російською мовою.

"Напевно, нам пора звернути увагу на повагу до російської мови з точки зору правопису географічних назв у ЗМІ. Ми вже починаємо зачіпати цю тему, бо, здається, на догоду тим чи іншим миттєвим політичним оцінкам починають перекручувати російську мову. Класичний приклад - "на Україні" чи "в Україні". На Україні сталося те, що сталося", - сказав він.

Згідно з правилами російської мови правильно говорити "на Україні". Але в Україні цю норму вважають політичною і переважно не використовують. Точно так само існують суперечки про те, правильно говорити Молдова або Молдавія, Білорусь чи Білорусія, Киргизстан або Киргизія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram