ГоловнаСвіт

Кілька французьких міст охопили заворушення після загибелі демонстранта

Глава МВС Франції відмовився піти у відставку

Великі заворушення і сутички мітингувальників з поліцією спалахнули в кількох містах Франції після загибелі 21-річного демонстранта Ремі Фреса (Remi Fraisse) під час розгону поліцією суботньої акції протесту проти будівництва греблі Сівенс на річці Терссак на південному заході країни, повідомляє euronews.

Так, у місті Альбі протестувальники закидали камінням поліцейських, а також вітрини магазинів та відділення банків. У відповідь правоохоронці застосували сльозогінний газ.

Родичі Ремі Фреса вирішили подати до суду заяву про умисне вбивство. За однією з версій, його вбили світлошумовою гранатою під час розгону жандармами акції протесту в ніч на неділю біля містечка Сівенса. Французькі ЗМІ повідомляють, що на одязі Фреса виявлено сліди вибухової речовини, яка використовується в поліцейських гранатах. Триває розслідування.

Крім того, екологи, які виступають проти будівництва греблі, оскільки вважають, що це нашкодить природі, кажуть, що молодик загинув саме внаслідок розриву гранати: "Було кілька пострілів - гранати і гумові кулі. І після цього наш товариш опинився на землі. Мабуть, граната застрягла у нього між рюкзаком і спиною і там вибухнула".

Прокурор Альбі, однак, заявив, що слідчий не може ані підтвердити, ані спростувати, виходячи з виявлених анатомічних ушкоджень, що отримане Фресом поранення викликано гранатою, випущеною з району, де перебували поліцейські.

Як повідомляє Рейтер, глава МВС Франції Бернар Казньов (Bernard Cazeneuve), близький політичний союзник президента Франсуа Олланда, в середу відкинув заклики піти у відставку у зв'язку зі смертю демонстранта.

"Я абсолютно не маю наміру йти у відставку, коли я старанно виконую свій обов'язок перед державою і республікою", - сказав Казньов в інтерв'ю радіо Europe 1. При цьому він зазначив, що "моральним обов'язком" слідчих є встановити, що саме сталося. Він також підкреслив, що співробітники поліції, якщо їх вину доведуть, зазнають покарання.

Напередодні Казньов розпорядився призупинити використання "наступальних гранат" до закінчення розслідування смерті демонстранта.

Читайте: Автомобіль Марін Ле Пен закидали камінням

Інцидент викликав у країні гостру полеміку. Це перший випадок загибелі демонстранта у Франції за останні 28 років. Лідери французької "Партії зелених" розкритикували уряд за "недостатньо рішуче засудження" смерті Фреса. Опозиція заявляє, що трагедія ляже незмивною плямою на нинішній уряд.

Щодо будівництва греблі на річці Терссак, прихильники цієї ідеї, в тому числі місцеві фермери, впевнені, що проект допоможе забезпечити іригацію цього району.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram