ГоловнаСуспільствоВійна
Спецтема

Скібіцький про важливість OSINT щодо воєнних злочинів Росії: таку інформацію в міжнародних судах цінують не менше розвідки

Найбільше ж цінують свідчення самих потерпілих. 

Скібіцький про важливість OSINT щодо воєнних злочинів Росії: таку інформацію в міжнародних судах цінують не менше розвідки
Фото: скріншот

Дані про воєнні злочини, зібрані з відкритих джерел, у міжнародних структурах судочинства цінують навіть більше, ніж та, що подана розвідувальними або офіційними органами. 

На перших слуханнях в Міжнародному суді в Гаазі, коли розглядали підтримку Росією терористичної діяльності, 75% інформації були зібрані з відкритих даних, сказав представник Головного управління міноборони Вадим Скібіцький під час дискусії в межах проєкту "Нова країна" “Справедливість як один з головних інструментів розвитку держави".

Це були дані неурядових організацій, ЗМІ, інформації різних структур, які дослідили і зібрали інформацію та структурували докази воєнних злочинів. 

Коментуючи “Книгу катів” – базу російських військових, які чинили злочини в Україні, Скібіцький сказав, що потрібно нарощувати збір відкритих даних.

“Потрібно не просто продовжувати, а нарощувати цю діяльність. Тому що ця діяльність, ця робота, повинна бути спільна всіх, і держави, і суспільства”, – сказав він.

Найбільше ж цінують свідчення людей, проти який вчинили злочин, додав представник ГУР.

Військовослужбовець і документаліст Артем Шевченко пояснив, що великий масив російських злочинів вимагає значних дослідницьких зусиль. Проєкт "Книга катів" був започаткований ще в 2022, до його наповнення причетне розвідувальне товариство та небайдужі дослідники. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram