ГоловнаСуспільствоВійна

Чергова атака на українську енергетику: пошкоджені ТЕС, поранені люди

Уночі росіяни атакували ракетами й безпілотниками об’єкти генерації та передачі електроенергії в шести областях. Ворог намагається позбавити Україну можливості виробляти й передавати електроенергію.

У День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Росія випустила по Україні понад 50 ракет і 20 ударних безпілотників, зазначив Володимир Зеленський.

«Масований ракетний удар нациста Путіна в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», — прокоментував атаку президент.

Фахівці ліквідують наслідки російського терору.

Наслідки атаки Росії на енергетику 8 травня
Фото: Зеленський у Telegram
Наслідки атаки Росії на енергетику 8 травня

Уночі проти 8 травня командування Повітряних сил повідомило, що Україні загрожує удар крилатими ракетами.

Ворожі стратегічні бомбардувальники Ту-95 МС здійснили пускові маневри в Каспійському регіоні. Також упродовж кількох годин тривала атака «шахедами» — вибухи лунали в Сумах, Харкові й Полтаві.

Російська армія обстріляла об'єкти генерації та передачі електроенергії в шести областях України.

Наслідки уточнюють, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. «Ворог не полишає планів позбавити українців світла. Знову масована атака на нашу енергетику! Атаковані об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях», — сказав він.

Міністр енергетики Герман Галущенко
Фото: Міністерство енергетики України
Міністр енергетики Герман Галущенко

За словами урядовця, Росія прагне перешкодити Україні виробляти й передавати достатньо електроенергії. Міністр закликав до ощадності, особливо в ранкові й вечірні години.

У ДТЕК додали, що ворог ударив по трьох теплоелектростанціях. «Серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики в ці хвилини працюють над ліквідацією наслідків атаки. Це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії за останні півтора місяця. Востаннє ворог атакував теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня», — йдеться в повідомленні.

У підсумку зафіксували знеструмлення в дев'яти областях України. Збитків зазнали тепло- й гідроелектростанції, повідомили в Укренерго.

«Також російські "шахеди" пошкодили обладнання об’єкта Укренерго в центральному регіоні. Наразі споживачі в цьому регіоні заживлені за резервними схемами. На пошкоджених об’єктах працює ДСНС, тривають аварійно-відновлювальні роботи», — уточнив оператор.

Сьогодні з 18:00 до 23:00 ймовірні обмеження побутових і промислових споживачів по всій Україні, їх рівномірно розподілять по всіх регіонах. Місцеві обленерго оприлюднять графіки відключень.

Ліквідація наслідків російської атаки на Полтавщині
Фото: ДСНС
Ліквідація наслідків російської атаки на Полтавщині

Голова Полтавської ОВА Філіп Пронін повідомив, що влучили в обʼєкт енергетичної інфраструктури в Полтавському районі. Після удару ворожого БпЛА виникла пожежа. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

У Кіровоградській області внаслідок ракетної атаки поранена восьмирічна дитина, зазначив очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. В Олександрійському районі області від ракети постраждав обʼєкт критичної інфраструктури. Руйнувань зазнали щонайменше 13 приватних будинків і майже три десятки гаражів.

В Івано-Франківській області після удару загорівся об'єкт енергетики. На щастя, минулося без поранених.

Київську область ворог атакував безпілотниками і крилатими ракетами. Влучань немає, але уламки завдали пошкоджень у чотирьох районах.

Рятувальники на місці обстрілу на Київщині.
Фото: ДСНС
Рятувальники на місці обстрілу на Київщині.

Двох постраждалих — жінку й чоловіка з численними пораненнями — доправили до лікарні, повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

Судячи з коментарів мера Броварів Ігоря Сапожка, поранені є мешканцями цього міста. «Унаслідок ракетної атаки та загоряння обʼєкта цивільної інфраструктури пошкодження отримали дві особи — жінка 1962 р.н. та чоловік 1990 р.н. У стресовому стані та з пошкодженням кінцівок госпіталізовані до Броварської лікарні», — сказав він.

В області пошкоджені лінії електромереж. В одному селі часткової немає електроенергії.

«За оперативною інформацією, внаслідок падіння уламків ⁠один житловий приватний будинок та підсобне приміщення поруч зруйновані, ще 14 приватних будинків та одне авто пошкоджено», — додав Кравченко.

У Львівській області ворог обстріляв два об'єкти енергетики.

Зокрема, постраждали Стрийський і Червоноградський райони. На Львівщину залетіли 12 ворожих ракет, вісім із них збили, повідомив керівник Львівської ОВА Максим Козицький.

Рятувальники борються з вогнем після обстрілів на Львівщині
Фото: ДСНС
Рятувальники борються з вогнем після обстрілів на Львівщині

«Окупанти влучили крилатими ракетами в обʼєкт генерації енергії в Червоноградському районі. Є два осередки загоряння. На місці працюють вогнеборці. Залучили спецтехніку. Загрози для людей, які живуть поблизу, немає», — написав Козицький.

Також poсійcька paкета прилетіла по обʼєкту критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському районі. Під час повторної повітряної тривоги, яку у Львівській області оголосили о 06:27, окупант атакував Львівщину «кинджалами» — критична й житлова інфраструктура не постраждали.

Як повідомив командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук, ворог застосував 76 засобів повітряного нападу — 55 ракет і 21 ударний безпілотник.

У протиповітряному бою знищили 59 цілей:

  • 33 крилаті ракети Х-101/Х-555;
  • 4 крилаті ракети «Калібр»;
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69;
  • 20 ударних БпЛА типу Shahed-131/136.

«Противник продовжує завдавати ударів по об’єктах критичної інфраструктури України та інших важливих стратегічних об’єктах. Я дякую усім, хто сьогодні доклав максимум зусиль, аби ворог не досяг своїх цілей», — додав Олещук.

Як зазначали, наприкінці зими й навесні російська армія відновила масовані атаки на українську енергетику. 22 березня ворог здійснив наймасштабнішу за сезон — застосував 88 ракет і 63 безпілотники. Про наслідки й висновки — у матеріалі LB.ua.

Протягом повномасштабної війни теплоелектростанції ДТЕК обстріляли близько 180 разів. 51 працівника поранили, три енергетики загинули.

Атакувала російська армія й залізницю, зокрема, в Херсоні пошкоджено вокзал і колії.

Наслідки атаки залізничної інфраструктури в Херсоні.
Фото: Telegram/Прокудін Олександр
Наслідки атаки залізничної інфраструктури в Херсоні.

Залізничники тимчасово обмежили рух поїзда №121/122 Київ — Херсон — Київ: він доправить пасажирів до Миколаєва, повідомили в Укрзалізниці. «Звідти пасажирів до Херсона і зворотно везтимуть автобусами. Наразі всі 99 пасажирів у безпеці», — наголошено в повідомленні.

Решта поїздів Укрзалізниці рухаються за графіком.

Наслідки сьогоднішніх обстрілів ліквідують 350 рятувальників, задіяли 100 одиниць спеціалізованої техніки, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«Ворог атакував 7 регіонів України. На Київщині постраждали двоє людей, на Кіровоградщині – одна дитина. Під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі», — конкретизував він.

У Запоріжжі пошкодили будівлю пожежно-рятувальної частини.

«У День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Росія вчергове продемонструвала світові свою терористичну сутність, — зазначив Клименко. — Слідчі поліції фіксують кожен воєнний злочин».

На Київщині фіксують наслідки атаки РФ: поранені цивільні та пошкоджені приватні будинки, 8 травня 2024 року
Фото: Офіс Генпрокурора
На Київщині фіксують наслідки атаки РФ: поранені цивільні та пошкоджені приватні будинки, 8 травня 2024 року

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram