ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Четвер, 27 липня

30 бойових зіткнень на сході, наступальні дії Сил оборони, продовження воєнного стану та загальної мобілізації, відставка міністра культури Ткаченка, перехід ПЦУ на новоюліанський календар, перемога Ольги Харлан. Яким запам’ятається 519-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Четвер, 27 липня
Фото: Генштаб ЗСУ

Генштаб Збройних Сил України повідомив, що впродовж доби відбулось 30 бойових зіткнень.

Ворог завдав 27 авіаційних ударів та здійснив понад 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, руйнувань і пошкоджень зазнала портова інфраструктура на півдні України та житлові будинки.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 27 липня – в нашій новині.

Українські захисники звільнили від російських загарбників село Старомайорське Донецької області.

Відеозвернення бійців з'явилося на сторінках Президента Володимира Зеленського у соцмережах.

Населений пункт визволила 35 окрема бригада морської піхоти разом із 129-ю бригадою територіальної оборони "Арей".

Парламент продовжив воєнний стан та загальну мобілізацію до 18 листопада.

Верховна Рада також відправила у відставку міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. Рішення підтримав 321 депутат. Для порівняння, за призначення Ткаченка міністром в 2020-му голосували 263 парламентарі.

Подробиці – в новині.

Учора, 26 липня, в Києві пройшла презентація проєкту "Нова країна", який LB.ua реалізує спільно з компанією "EFI group".

Проєкт присвячений всім аспектам побудови України після Перемоги - від відновлення людського потенціалу до розвитку інноваційних економічних проєктів.

Ключовою частиною презентації стала панельна дискусія під назвою "Нова країна - нове майбутнє". Участь у ній узяли голова НБУ Андрій Пишний, заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма, бізнес-омбудсман Роман Ващук, Ігор Ліскі (EFI group), викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар, засновник компанії "Pro.mova”, член Нестерівськоі групи Євген Глібовицький.

Модерувала дискусію шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна.

Подробиці і світлини – в нашій новині.

Законопроєкт про відновлення декларування для чиновників сьогодні пройшов перше читання. Документ передбачає, що посадовці (крім військових і аналогічних посад у секторі оборони) мають подати раніше не подані декларації за 2021-2022 роки упродовж 90 днів з моменту набрання законом чинності.

Докладніше – в новині.

Рада позбавила мандата народного депутата Верховної Ради (фракція “Слуга народу”) Юрія Арістова.

Нагадаємо, напередодні у нардепа Арістова провели обшук у справі про відпочинок на Мальдівах під виглядом “службового відрядження”. Служба безпеки перевіряє, з ким контактував депутат у період перебування за кордоном. Згодом стало відомо, що Служба безпеки і ДБР на підставі зібраної доказової бази звинувачують Арістова у службовому підробленні.

Українська фехтувальниця Ольга Харлан перемогла росіянку Анну Смирнову у першому колі на Чемпіонаті світу в Мілані. Зустріч закінчилася з рахунком 15:7 на користь нашої спортсменки.

Як того вимагає регламент, перед поєдинком спортсменки привітали одна одну дотиком шабель, але після перемоги Харлан відмовилася тиснути руку росіянці.

Пізніше стало відомо, що українську шаблістку Ольгу Харлан дискваліфікували з чемпіонату світу з фехтування в Мілані.

Смирнова подала протест проти Харлан через відсутність “прояву поваги” і понад 50 хвилин перебувала на доріжці після матчу, однак судді не змінили свого рішення, і Ольга пройшла у наступний раунд. Проте наразі у сітці змагань значиться, що болгарка Йоана Ілієва, яка мала змагатися з українкою, автоматично пройшла у наступний раунд.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Міжнародну федерацію фехтування відновити права Ольги Харлан і дозволити їй змагатися.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відреагував на дискваліфікацію Ольги Харлан, висловивши "повну солідарність з українськими спортсменами". МОК закликав міжнародні федерації розглядати ситуації, пов'язані з українськими та “окремими нейтральними спортсменами”, з необхідним ступенем делікатності.

Сьогодні, 27 липня, Православна Церква України (ПЦУ) затвердила перехід на новоюліанський календар.

Таке рішення священники ухвалили під час Помісного Собору Православної Церкви України, що відбувся у Софії Київській.

Нагадаємо, ПЦУ 24 травня офіційно повідомила про рішення перейти на новоюліанський календар. Загальне вживання новоюліанського календаря, після затвердження цього рішення Помісним Собором 27 липня, буде запроваджене з 1 вересня 2023 року. Таким чином, із 1 вересня більшість християн України почнуть відзначати релігійні свята за новим календарем. Зокрема Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, День Святого Миколая 6 грудня, а не 19 грудня, Водохреще 6 січня, а не 18 січня. Великдень і привʼязані до нього свята залишаться як були.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram