ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський подякував українцям в окупації: "Вас намагалися принизити, але не вийшло"

"Українці показали себе - не дали себе розіграти в дешевій цинічній виставі з подачкою замість допомоги".

Зеленський подякував українцям в окупації: "Вас намагалися принизити, але не вийшло"
Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський звернувся до громадян України, які пережили дев'ятий день військового вторгнення Російської Федерації.

"Великий народе великої країни! Країни сили, країни свободи. Народе абсолютного морального лідерства. Ми витримали вже дев'ять днів темряви, дев'ять днів зла. Це у три рази більше, ніж "темрява" і "зло" розраховували. Ми відповіли на вторгнення як уміємо у моменти найвищої небезпеки. Відповіли героїзмом, солідарністю, взаємодопомогою. Ми відповіли по-нашому, по-українськи", - сказав президент.

Зеленський наголосив, що історія Європи запам'ятає це назавжди - говоритиме про це дітям, покаже онукам.

"Ввесь континент знатиме місто Харків, місто Чернігів, місто Суми, місто Волноваха, місто Маріуполь, місто Миколаїв та багато інших наших міст. Міст, які витримали найстрашнішу навалу з часів Другої світової війни. Я говорю це спеціально як доконаний факт. Витримали, незалежно від того, яка ситуація цієї хвилини. Стратегічно усе зрозуміло - українці єдині від Ужгорода до Харкова, від Києва до Херсона. Українці ганяють ворога під Києвом. Б'ють за Охтирку, карають за Гостомель, помстяться за наш Херсон, український Херсон, який сьогодні намагалися принизити. Але не вийшло..." - сказав президент.

"Українці показали себе - не дали себе розіграти в дешевій цинічній виставі з подачкою замість допомоги. З пропагандою замість щирості. Російські пропагандисти думали про наших людей, як про себе. А побачили, що херсонці горді і поважають себе, поважають Україну... Я розумію, яке складне рішення, коли в окупації виходять проти озброєних ворогів. Я відчуваю, наскільки це ризиковано, але я бачу, як наші люди відмовляються грати за правилами окупантів", - наголосив Зеленський.

Президент зазначив, що наші громадяни залишаються українцями, залишаються з нашою державою, навіть тимчасово опинившись у темряві.

"Якщо у російських політиків ще залишились очі, вони можуть побачити, що таке Україна, що таке наша свобода. Окупанти думали, що можуть відключити українців від телебачення, відключити наш зв'язок, відібрати продукти харчування, відключити електроенергію, тепло. Вони думали, що це змусить українців підкоритися... Але навіть якщо ви позбавите нас кисню, ми вдихнемо на повні груди, щоб сказати: геть з нашої землі! Навіть у повній темряві ми бачимо правду. І будемо битися, поки не потемніє в наших очах", - сказав Зеленський.

"9-й день війни. У багатьох з нас прийнято на 9 днів згадувати тих, кого з нами, на жаль, немає. Вічна памʼять кожному, хто загинув за Україну!" - додав президент.

Нагадаємо, наразі триває дев’ята доба героїчного протистояння України російському воєнному вторгненню. Основні зусилля окупанти зосереджують на оточенні Києва та послабленні спротиву в близьких до столиці населених пунктах. Раніше Генштаб ЗСУ озвучив п'ять змін у тактиці ворога.

Усі, хто готовий і вміє тримати зброю в руках, може долучитися до територіальної оборони. Інформація про адреси бригад і батальйонів тероборони – на сайті https://sprotyv.in.ua. Також голова Нацполіції  Ігор Клименко віддав наказ керівникам головних управлінь в областях видавати зброю ветеранам органів внутрішніх справ.

Українці можуть здати кров у лікарнях для поранених бійців

НБУ відкрив спеціальний рахунок для збору коштів на потреби української армії – долучитися до підтримки захисників можна, зокрема, і з-за кордону. Реквізити: UA843000010000000047330992708

Рецепт коктейлю Молотова від Міністерства внутрішніх справ для ворожої техніки можна знайти за посиланням. Чат-бот для повідомлення про мітки на дорогах, залишені окупантами, – тут, а тут – про ДРГ і ворожу техніку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram