ГоловнаСуспільствоЖиття

Російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар у чотирьох районах окупованого півострова (оновлено)

Кількість затриманих зросла до семи. 

Російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар у чотирьох районах окупованого півострова (оновлено)
Фото: facebook.com/crimeansolidarity

 У чотирьох районах Криму з 4 години ранку проходять обшуки у будинках кримських татар.

Про це повідомляють активісти "Кримської солідарності".

Слідчі заходи проводять за трьома адресами в Бахчисарайському районі - в селі Залізничне у Суф'янова Аліма, в селі Білокам'янка в Хайретдінова Сейрана і в селі Севастянівка в Сизикова Олександра, в Красногвардійському районі Криму - в селищі Октябрське в будинку Зіядінова Еміля, у Меметова Ділявера в Алушті і Ібрагімова Ісмета в селищі Курци Сімферопольського району.

На місцях працюють співробітники центру "Е", ФСБ Криму, "Беркуту" - спеціального підрозділу Росгвардії, що працює в Криму з 2014 року, ОМОН - спеціального поліцейського підрозділу, який залучають для забезпечення охорони громадського порядку.

Оновлено 10:11. Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на своїй сторінці у Facebook підтвердила, що нині затримали шістьох кримських татар.

"Скоріш за все, на всіх чекає славнозвісна ст. 205.5 КК РФ. Зараз вони утримуються у відділені ФСБ у Сімферополі. Вже 67 кримських татар затримані за ст. 205.5 КК РФ - із новими затриманими. Їх усіх намагаються видати за терористів", - додала вона.

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Пізніше активісти також повідомили про обшуки в районі Сімферополя - в Кам'янці в будинку Вадима Бектимирова, а також у селі Андрусове Сімферопольського району і в смт Октябрське Красногвардійського району. Ці слідчі дії пов'язані з обшуками в Меметова та Сизикова (за цими адресами мешкають їхні близькі родичі).

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

За попередніми даними, затримано: Зіядінова Еміля, Ібрагімова Ісмета, Суф'янова Аліма, Хайретдінова Сейрана, Сизикова Олександра, Бектимирова Вадима. Всіх доставляють в УФСБ Криму в Сімферополі. Ділявера Меметова в його домоволодінні не було.

Оновлення 12:30. Уповноважена з прав людини Людмила Денісова на каналі в Telegram повідомила, що обшуки та затримання, які відбулись рано-вранці в помешканнях громадян України, суперечать усім міжнародним правилам і є прямим порушенням статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Оновлення 15:05. Людмила Денісова підтвердила затримання ще однієї людини - Зекір'я Муратова в Алушті. Також у розшук оголосили Ділявера Меметова. 

"Під час сьогоднішніх обшуків усім затриманим підкинули до помешкань заборонену окупаційною владою літературу. Про сплановану акцію фсбшників говорить те, що таку літературу підкинули, в тому числі Олександру Сизикову, який у 2009 році повністю втратив зір", - повідомила Денісова у Telegram

Затримані 7 липня
Фото: t.me/denisovaombudsman
Затримані 7 липня

Нагадаємо, в березні в окупованому Бахчисараї ФСБ затримала п'ятьох кримських татар. Перед цим силовики провели обшуки за сімома адресами.

МЗС закликало світ посилити тиск на РФ через нові репресій проти кримських татар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram