ГоловнаСуспільствоЖиття

В окупованому Бахчисараї ФСБ затримала п'ятьох кримських татар (оновлено)

Обшуки проходили щонайменше за сімома адресами.

В окупованому Бахчисараї ФСБ затримала п'ятьох кримських татар (оновлено)
Фото: graty.me

Співробітники ФСБ Росії проводять серію обшуків у будинках кримських татар в окупованому Бахчисараї.

Про це "Ґратам" повідомляють активісти громадського об'єднання "Кримська солідарність".

Обшуки проходять щонайменше за сімома адресами, в тому числі в будинку 25-річного активіста Сейдамета Мустафаєва, який співпрацює з виданням "Грані.ру".

У 2017 році Мустафаєва заарештовували на 10 діб адміністративного арешту за звинуваченням в участі в несанкціонованому мітингу - так суд інтерпретував збори кримських татар біля одного з будинків у Бахчисараї, де проходив обшук.

У 2019-му Мустафаєва, який висвітлював судові процеси над кримчанами в Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону, затримували поліцейські при в'їзді в Крим.

Окрім нього, обшуки проводять у будинках істориків Шукрі (автор двотомного видання "Звід пам'яток історії, архітектури та культури кримських татар", раніше тривалий час працював науковим співробітником архіву Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ханський палац, - ред.) І 34-річного Сейтумера Сейтумерова - батька і сина, а також у будинках братів Амета й Айдера Сулейманових, Рустема Сейтмеметова і ведучого кримськотатарського телеканалу ATR Сейтумера Сейтумерова, який у цей час перебуває в Києві.

Оновлення 12:40. У результаті обшуків ФСБ затримала п'ятьох осіб. Про це повідомила кримська правозахисниця Лутфіє Зудієва проєкту "Крим.Реалії". Затримано Енвера Мустафаєва, Сейтумера Сейтумерова (історик - КР), Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова. Їх відвезли у відділок ФСБ.

За її інформацією, всім затриманим інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу РФ (Організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації).

«Усім уже затриманим закидають 205.5 статтю. Ще триває обшук у магазині, де працює Амет Сулейманов. Виходить, що сьогодні обшуки йдуть у родичів активістів і самих активістів: Амет і Айдер Сулейманові - рідні брати, одного вже затримано. Також затримано двох рідних братів Османа Сейтумерова і Сейтумера Сейтумерова, а обшук у Шукрі Сейтумерова і його батька щойно завершився, його не затримали», - розповіла правозахисниця.

За словами Зудієвої, серед затриманих є один громадський журналіст ініціативи «Кримська солідарність» Амет Сулейманов. Крім того, проведено обшук у будинку громадянського журналіста Сейдамета Мустафаєва.

«Самого Сейдамета не було вдома, зараз заарештовано його батька Енвера Мустафаєва. Що стосується слідчих заходів у журналіста телеканалу ATR Сейтумера Сейтумерова, він був змушений покинути півострів через репресії. Під час обшуку в будинку була тільки його літня мати», - додала Зудієва.

За інформацією кореспондента LB.ua, всім затриманим інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу РФ (Організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації). При цьому затримано не п'ятьох, а чотирьох осіб, оскільки Сейтумер Сейтумеров перебуває в Києві і працює на телеканалі АТР.

Наслідки обшуку в будинку Амета Сулейманова:

Фото: Кримська солідарність
Фото: Кримська солідарність
Фото: Кримська солідарність

Після обшуку у братів Сейтумерових:

Фото: Кримська солідарність
Фото: Кримська солідарність

Оновлення 13:15. Співробітники Федеральної служби безпеки РФ в окупованому Криму під час обшуку у затриманих кримських татар вилучили комп'ютери, іншу техніку та книги.

Про це в коментарі кримському кореспондентові LB.ua розповів адвокат Едем Семедляєв.

"Співробітники ФСБ відвезли затриманих в управління ФСБ на бульвар Франка в Сімферополі. Під час обшуку все перевернули, вилучили комп'ютери, техніку, флешки і кілька книжок. Ось такий черговий набір уже стабільно у так званих терористів вилучає ФСБ. На обшук мене не пустили, пославшись на те, що я повинен перебувати тут до початку слідчих заходів. За логікою ФСБ, я повинен передбачити, де буде відбуватися обшук, і сидіти з вечора чекати, щоб надати своєму довірителю юридичну допомогу", - повідомив юрист.

Фото: Кримська солідарність

Фото: Кримська солідарність

Нагадаємо, після анексії Криму Росією кримські мусульмани зазнають переслідування з боку російської влади за звинуваченням у приналежності до ісламської партії "Хізб ут-Тахрір". Організація в РФ заборонена і визнана терористичною, але вільно діє в Україні та в більшості європейських країн.

У "справі Хізб ут-Тахрір" в ув'язненні перебуває понад 60 кримських мусульман. Майже всі вони визнані російським правозахисним рухом "Меморіал" політичними в'язнями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram