ГоловнаПолітика

Кримські татари можуть відмовитися від обміну полоненими, якщо їх мінятимуть на бандитів, - Джемілєв

"Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це".

Кримські татари можуть відмовитися від обміну полоненими, якщо їх мінятимуть на бандитів, - Джемілєв
Фото: Макс Левин

Лідер кримськотатарського народу і нардеп від "Європейської Солідарності" Мустафа Джемілєв заявив, що кримські татари доволі ідейні люди, вони можуть відмовитися від обміну полоненими, якщо дізнаються, що їх обмінюватимуть на бандитів. Про це Джемілєв сказав у коментарі "Громадському радіо". 

При цьому він зазначив, що списки для ймовірного обміну утримуваними вже готові.

"Нам передали список з СБУ на затвердження. І незабаром вони за всяку ціну все ж планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритет: обмінювати потрібно насамперед тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17-18 років і за станом здоров'я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це", - сказав Джемілєв.

Лідер кримських татар зазначив, що спілкувався з омбудсманкою Людмилою Денісовою про включення кримських татар в обмінні списки.

"Вона говорила: «Звісно, включимо». Але я повинен сказати, що, по-перше, росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там доволі ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися. Ось ми з допомогою Ердогана (президента Туреччини) звільнили Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Ердоган нам говорив, що попросив Путіна звільнити їх, а потім з'ясувалося, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І ось Умеров і Чийгоз кажуть: «Якби ми знали, що такою ціною, то ми б не звільнялися». Тому тут можуть виникнути такі приємні для української влади питання, коли люди вийдуть і скажуть: «Чого ви нас звільнили?»" - підкреслив Джемілєв.

Нагадаємо, 6 березня омбудсманка Людмила Денісова повідомляла, що в підготовлений на обмін утримуваними особами список з 200 осіб Україна внесла 86 ув'язнених кримських татар

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram