ГоловнаПолітика

Суд у Болгарії переніс розгляд скарги на екстрадицію фігуранта справи Гандзюк Левіна в Україну

Підозрюваний відмовився від болгарського адвоката.

Апеляційний суд болгарського міста Бургас переніс розгляд апеляційної скарги на екстрадицію в Україну Олексія Левіна (Москаленка) - підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк.

Рішення пов'язане з тим, що Левін спочатку просив про присутність на засіданні українського адвоката, а потім відмовився від болгарського, повідомляє hromadske.

Підозрюваний в організації нападу на Катерину Гандзюк Олексій Левін (Москаленко) в суді в болгарському Бургасі, 9 березня 2020
року
Фото: hromadske.ua
Підозрюваний в організації нападу на Катерину Гандзюк Олексій Левін (Москаленко) в суді в болгарському Бургасі, 9 березня 2020 року

"Я хочу, щоб він (болгарський адвокат, - ред.) зробив для мене все, але я не хочу, щоб на нього лягала така відповідальність. Я підтримую його скаргу, але відмовляюся від нього. Нехай держава (Болгарія, - ред.) надасть мені іншого", - сказав Олексій Левін.

Болгарський адвокат Олексія Левіна Кирило Топалов підтримав підзахисного і зазначив, що він недостатньо компетентний у цій справі і правильніше було б, якби на засіданні був український захисник. Прокурор апеляційної прокуратури Йовіта Григорова попросила розглянути скаргу.

У суді зазначили, що наразі такої можливості немає, оскільки відсутня відповідна домовленість між українською і болгарською сторонами. Також було зазначено, що болгарська сторона направила в Міністерство юстиції України відповідний запит і чекає на відповідь.

Судді вислухали всі сторони і перенесли засідання на 11 березня. Тоді Олексію Левіну повинні надати нового болгарського адвоката.

Підозрюваний в організації нападу на Катерину Гандзюк Олексій Левін (Москаленко) в суді в болгарському Бургасі, 9 березня 2020
року
Фото: hromadske.ua
Підозрюваний в організації нападу на Катерину Гандзюк Олексій Левін (Москаленко) в суді в болгарському Бургасі, 9 березня 2020 року

Зазначимо, що визначений судом Бургаса термін утримання Левіна під вартою добігає кінця.

В Офісі генерального прокурора України зазначили, що роблять усе можливе для швидкої екстрадиції Левіна в Україну.

Нагадаємо, наприкінці січня 2020 року Олексія Левіна затримали в Болгарії, де він проживав останнім часом разом із співвітчизницею. Левіна підозрюють в організації нападу на Гандзюк.

27 січня болгарський суд заарештував Левіна на 40 діб. Після чого Зеленський обговорив із прем'єром Болгарії його екстрадицію.

Пізніше заступник генпрокурора Віктор Трепак заявив, що певні особи не хочуть екстрадиції Олексія Левіна в Україну.

За його інформацією, ці самі особи вже забезпечили Левіна необхідним захистом.

22 лютого суд у Болгарії дозволив екстрадицію Левіна.

24 лютого адвокати Владислава Мангера, підозрюваного в замовленні нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, звернулися до суду з клопотанням відновити провадження щодо нього, припинене через розшук підозрюваного Олексія Левіна.

Антикорупційну активістку Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.

За звинуваченням у нападі на Гандзюк уже засуджено Сергія Торбіна, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського і Микиту Грабчука.

Підозрюваними в замовленні й організації нападу є Владислав Мангер і Олексій Левін. Їхнє провадження було припинено у зв'язку оголошенням Левіна в розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram