ГоловнаПолітика

До списку на обмін утримуваними особами Україна занесла 86 кримських татар, - Денісова

Практично всі кримські політв'язні занесені до списку.

До списку на обмін утримуваними особами Україна занесла 86 кримських татар, - Денісова
Фото: Макс Левин

До підготовленого на обмін утримуваними особами  списку з 200 осіб Україна внесла 86 ув'язнених кримських татар.

Про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

"У ньому 86 кримських татар, зокрема ті, хто перебуває на різних стадіях кримінального переслідування: або тільки засуджені і ті, що відбувають покарання, або ж громадяни, які відбули покарання і перебувають в обмежувальних умовах", - сказала вона.

Денісова зазначила, що до списку занесені також українці, які перебувають на окупованих територіях Донбасу.

"Чому ми говоримо, що всіх разом до 200 осіб? Тому що ми, Офіс уповноваженого та інші органи державної влади України, іноді не можемо встановити точне місцерозташування того чи іншого громадянина. Трапляється така ситуація, що хтось зник безвісти, , і цих людей українська сторона подає в списках, щоб знайти їх і обміняти, а та сторона або підтверджує, або ні наявність таких людей", - сказала омбудсмен.

1 березня в Мінську глава Офісу президента України Андрій Єрмак обговорив із заступником голови Адміністрації президента РФ Дмитром Козаком обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх".

У російському ув'язненні, за даними українського омбудсмена Людмили Денісової, перебувають від 113 до 115 осіб, з яких понад 80 - кримські татари. У списку Кримськотатарського ресурсного центру значаться 86 кримських політв'язнів. Такі самі цифри - у Кримської правозахисної групи.

Підконтрольна Росії уповноважена з прав людини в анексованому Криму Лариса Опанасюк повідомила, що українські силовики утримують під вартою 41 кримчанина.

Попередній великий обмін утримуваними особами між Україною та контрольованими Росією донецькими та луганськими бойовиками відбувся 29 грудня 2019 року. На підконтрольну територію повернулися 76 громадян. Своєю чергою на тимчасово окуповані території доставили 127 осіб, 14 відмовилися повертатися до бойовиків.

Раніше глава МЗС Вадим Пристайко допустив, що новий обмін полоненими  відбудеться до зустрічі лідерів нормандської четвірки, запланованої на квітень. За його словами, під час обміну Україна розраховує повернути до 200 осіб.

Дата обміну наразі не визначена. Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що він відбудеться у березні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram