ГоловнаСуспільствоПодії

Румунські прикордонники 3,5 години тримали Чубарова в аеропорту без паспорта

Голова Меджлісу впевнений, що за цим інцидентом стоять спецслужби РФ.

Румунські прикордонники 3,5 години тримали Чубарова в аеропорту без паспорта
Фото: Рефат Чубаров\ФБ

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що по прильоту в Бухарест румунські прикордонники вилучили в нього паспорт і 3,5 години без пояснення причин утримували в трансферній зоні аеропорту. Про це Чубаров повідомив на своїй сторінці в фейсбуці. 

"І це при тому, що однією з цілей мого і моїх колег візиту до Румунії є заплановані на сьогодні зустрічі з державним секретарем Міністерства закордонних справ, а також з експертами German Marshall Fund of the United States для обговорення ситуації в тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму і мілітаризації півострова і Чорного моря", - зазначив Чубаров.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу розповів, що оперативне втручання в ситуацію посла України в Румунії Олександра Банькова і консула посольства України в Румунії Павла Некрасова дозволили через 3,5 очікування вирішити ситуацію і близько 07:00 він уже був у готелі, щоб о 09:30 почати виконувати програму візиту.

Він також зазначив: те, що трапилося, буде причиною звернення посольства України в Румунії до відповідних органів з метою пояснити чіткі причини цього затримання.

При цьому Чубаров висловив переконання: ситуація пов'язана з тим, що з 2015 року його оголошено в розшук у РФ, а з 2016-го Росія оголосила його в міжнародний розшук.

"З моменту тимчасової окупації Криму Російською Федерацією я і мої колеги абсолютно виключили зі своїх поїздок країни Центральної Азії, а також Вірменію, Білорусь, Казахстан і Киргизію. На територіях цих країн російські спецслужби де-факто мають право арешту переслідуваних Росією осіб, незалежно від їхнього громадянства... Не очікував, що отруйні щупальця російських спецслужб постараються дістати мене в Румунії", - підкреслив Чубаров.

Нагадаємо, 6 грудня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував підготовку і проведення міжнародної ненасильницької мирної акції "Світ - проти насильства й окупації. Марш гідності".

Формою проведення цієї акції буде хода з материкової частини України на Кримський півострів. Акція називатиметься "Ми йдемо до себе додому".

Раніше Чубаров також висловлювався з приводу саміту нормандської четвірки. Він вважає, що комюніке, підписане за його результатами, виключає кримських татар з майбутнього обміну утримуваними особами з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram