ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Ексміністр оборони Греції заявив, що тиснув на Елладську церкву з вимогою не визнавати ПЦУ

"Антиукраїнську" позицію колишній чиновник пояснив шантажем Кремля.

Ексміністр оборони Греції заявив, що тиснув на Елладську церкву з вимогою не визнавати ПЦУ
Фото: InfoResist

Колишній міністр оборони Греції Камменос визнав, що особисто тиснув на архієпископа Ієроніма і грецьких архієпископів, закликаючи їх не визнавати Православної церкви України.

Сенсаційне зізнання політик зробив на науковій конференції Інституту геополітичних досліджень "Геополітичні події в життєво важливій галузі Східного Середземномор'я та їх взаємодія з міжнародним середовищем".

Про це пише Церкваріум з посиланням на грецьке агентство Romfea.

Міністр назвав рішення Собору ієрархії Елладської церкви і її глави "злочином". Свою "антиукраїнську" позицію колишній чиновник пояснив тим, що у разі визнання ПЦУ Росія скасує свої гарантії недопущення "окупації грецьких островів" Туреччиною, надані їм в укладених із греками угодах.

Відомий грецький журналіст Андреас Лударос на сайті Orthodoxia.info додав: колишній міністр попередив, що якщо щось станеться найближчими місяцями, за відкликання російських гарантій безпеки Греції буде нести відповідальність особисто Собор ієрархії Елладської церкви.

Нагадаємо, що 12 жовтня позачерговий собор Елладської православної церкви вирішив визнати Православну церкву України.

6 грудня УПЦ МП розірвала відносини з церквами, які визнали ПЦУ.

Раніше Російська православна церква припинила євхаристійне спілкування з главою Елладської церкви архієпископом Афінським Ієронімом. Це пов'язано з рішенням собору ЕПЦ визнати автокефалію ПЦУ.

Нагадаємо, помісна Православна церква України була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній. Томос, що підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року.

ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу. Поки що її визнали три церкви - Константинопольська, Елладська і Александрійська.

21 листопада в Києві разом з главою ПЦУ митрополитом Епіфанієм співслужив представник Церкви Чеських Земель і Словаччини єпископ Шумперкськйй Ісайя, хоча Чеська церква так і не оголосила свого рішення щодо ПЦУ.

28 листопада крок до визнання ПЦУ зробила Болгарська церква. На літургії Пловдивського митрополита вперше згадали ім'я Епіфанія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram