ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кількість дітей без щеплень від кору в Києві за рік зменшилася майже вдвічі, - КМДА

Кількість нещеплених дітей у школах становить 6,7%, у садках - 9,6%.

Кількість дітей без щеплень від кору в Києві за рік зменшилася майже вдвічі, - КМДА
Фото: Детский фонд ООН (ЮНИСЕФ) в Украине

Кількість нещеплених дітей від кору в навчальних закладах Києва за рік зменшилася практично вдвічі. Про це повідомляє пресцентр Київської міськадміністрації.

Цю інформацію зібрали в столичних дитсадках і школах на підставі довідок, виданих у медичних установах батькам дітей. На цей момент кількість нещеплених дітей з урахуванням тих, кому протипоказана вакцинація, в школах становить 6,7%, в садках - 9,6%

Кампанія імунізації проти кору почалася на початку минулого навчального року. «Завдяки спільним зусиллям батьківської громади, столичних педагогів і медиків кількість нещеплених дітей у столичних навчальних закладах за рік зменшилася майже вдвічі», - сказано в повідомленні КМДА.

Однак у Департаменті охорони здоров'я стверджують, що незважаючи на позитивну тенденцію, фактична кількість нещеплених дітей, які щодня відвідують школи, дитячі садки, гуртки і секції - досить велика. А з урахуванням кількості школярів, які мали лише одну дозу щеплень замість необхідних двох, показник нещеплених дітей забезпечує колективний імунітет.

Це окремо підтверджує епідемічна ситуація в столиці.

На цей момент Департамент охорони здоров'я очікує точної інформації про кількість нещеплених дітей, які відвідують навчальні та дошкільні заклади, в тому числі і приватні, а також інформації про вакцинальний статус дітей, які перебувають на індивідуальному та інших формах альтернативного навчання. Цю інформацію передадуть у Центри первинної медико-санітарної допомоги для подальшої імунопрофілактики дитячого населення.

Нагадаємо, наприкінці травня Верховний Суд прийняв рішення на користь обов'язкової вакцинації. 14 серпня Міністерство охорони здоров'я і Міносвіти і науки підтвердили заборону на відвідування шкіл і дитсадків дітьми, які не були вакциновані згідно з національним календарем щеплень.

У МОЗ підкреслили, що в умовах спалаху кору і перед загрозою спалаху дифтерії невакциновані члени колективу можуть становити небезпеку не тільки для інших дітей, а й їхніх сімей і вчителів.

22 серпня антивакцинальники вийшли на мітинг до Офісу президента Володимира Зеленського. Вони заявили, що заборона суперечить їх праву вільного вибору.

28 серпня заступник голови КМДА заявив, що в Києві не будуть забороняти невакцинованим дітям відвідувати школи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram