ГоловнаСуспільствоЖиття

Сила спілкування: діти Донбасу розповіли свої історії іноземним послам Важно

Під Києвом відбулася неформальна зустріч учасників проекту «Рінат Ахметов - Дітям. Реабілітація поранених дітей».

Сьогодні на базі санаторію «Жовтень», під Києвом відбулася неформальна зустріч учасників проекту «Рінат Ахметов - Дітям. Реабілітація поранених дітей» з представниками громадських і міжнародних організацій, посольств і державних органів. Захід Фондом Ріната Ахметова, відбувся у форматі пікніка.

Фото: Фонд Ріната Ахметова

"Понад три роки Фонд Ріната Ахметова допомагає пройти курс відновного лікування дітям, які були поранені внаслідок бойових дій. Вони отримали важкі поранення, багатьом лікарі ставили жахливі діагнози і давали вкрай неприємні прогнози. Але вони тут. Бігають, сміються, радіють життю. І вони готові розповісти, через що їм довелося пройти, співробітникам міжнародних організацій та іноземних посольств. Щоб в Європі не забували - сьогодні все ще триває цей конфлікт", - сказала менеджер проектів Фонду Оксана Збітнєва, відкриваючи захід.

Серед гостей - представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Пабло Матео, Надзвичайний і Повноважний посол Бельгії в Україні Алекс Ленартс, посол Хорватії в Україні Аніца Джаміч, Аташе посольства Греції в Україні Вайя Стану, представники Ради Європи в Україні та інші офіційні особи. Вони із задоволенням знайомляться з дітьми, грають з ними, дізнаються про їхні історії.

Фото: [[editor.image url="https://i.lb.ua/024/34/5d4c3b01e15a2.jpeg" author="Фонд Ріната Ахметова" ]][[endeditor]]

"Дивись, у мене штучна ніжка", – каже семирічна Мілана Абдурашитова, показуючи новим знайомим протез. У січні 2015 року, під час обстрілу Маріуполя дівчинка втратила ногу і дивом залишилася жива - від осколків її прикрила собою мама. Жінка загинула. Сьогодні Мілану виховує бабуся. А Фонд Ріната Ахметова кілька років поспіль проводить для дитини курс реабілітації. Слухаючи розповіді усміхненою і активної дівчинки, гості не можуть стримати сліз.

Кирило Блінов зі Свердловська - ровесник Мілани. У 2014 році він отримав осколкове поранення правої гомілки, в два роки пережив кілька операцій. Дитині видаляли осколки з ніжки, пересаджували шкіру ... Сьогодні, після кількох курсів реабілітацій, він займається в секції футболу. Біль знкає, але в 2019 році, за порадою лікарів, знову приїхав на реабілітацію за програмою «Рінат Ахметов - дітям. Реабілітація поранених дітей». У санаторії «Жовтень» Кирило подружився з Міланою і ще десятком дітей, що проходять тут курс оздоровлення. Хлопчик жваво реагує на іноземну мову, уважно слухає інтонації, з якою говорять посли та інші гості, і намагається голосом відтворити щось подібне. Це не просто дитячі кривляння - крім футболу Кирило захоплюється театром. Пародія викликає сміх у гостей. Атмосфера пікніка стає сімейною...

Починається майстер-клас від професійного шеф-кухаря з приготування бургерів. Діти і іноземні гості прямують в зону барбекю, де їх вже чекає кулінарний експерт. Він розповідає, як правильно підготувати фарш для котлет, які булочки оптимально підійдуть для бургера, як зробити соус, який доповнить смак м'яса. Діти під наглядом дорослих починають готувати їжу.

Фото: Фонд Ріната Ахметова

"Пригощу бабусю і дядька Пабло", - говорить Мілана, збираючи бургер. У її бабусі і батьків інших дітей в цей час свій майстер-клас з експертом Фонду Ріната Ахметова, психологом Надією Кондратюк. Вона розповідає, як впоратися зі стресом і як відповідати не незручні дитячі питання. Через півгодини діти кличуть усіх до столу - частування готове.

Фото: Фонд Ріната Ахметова

Після трапези починається основна частина заходу - створення картини під назвою «Планета мрії». Її малюють всі, хто прийшов на пікнік: посли, представники ООН, співробітники Фонду Ріната Ахметова, діти та їхні батьки. Всіх розділили на шість команд. Кожна малює одну частину майбутнього поліптиха - картини з шести частин.

Фото: Фонд Ріната Ахметова

Картина закінчена. Гості дивляться на результат.

"По-моєму, вийшло непогано, - сміється Пабло Матео. - Можливо, ми не художники, але сьогоднішній захід я запам'ятаю назавжди. Це дуже хороший формат. Мені вдалося поспілкуватися з дітьми, вони неймовірні! Незважаючи на біль, який вони пережили, вони зберегли здатність радіти життю. Це так чудово!".

"Сьогодні ми організували зустріч дітей, які проходять курс реабілітації і лікування, з представниками міжнародних організацій і посольств, щоб діти розповіли, через що їм довелося пройти. Тому що люди в Європі повинні знати, що конфлікт триває, що з кожним днем кількість вбитих і поранених мирних громадян, в тому числі дітей, зростає", - зазначила Тетяна Кухоцька, директор з розвитку проектів Фонду Ріната Ахметова.

Фото: Фонд Ріната Ахметова

Фонд Ріната Ахметова з 2016 року системно займається реабілітацією поранених дітей. За ці роки хлопчики і дівчатка, які живуть по обидва боки лінії зіткнення, пройшли понад 110 курсів лікування і оздоровлення. Цього літа 22 дітей стали учасниками проекту «Рінат Ахметов - дітям. Реабілітація поранених дітей».

Картина «Планета мрії» стане частиною колекції Фонду Ріната Ахметова і буде виставлятися на інших заходах Фонду.

Джерело: https://fund.fdu.org.ua/news/18345

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram