ГоловнаСуспільствоЖиття

Військовий конфлікт на Донбасі: 3,8 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги

Директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова у Брюсселі розповів про війну на Донбасі.

Військовий конфлікт на Донбасі: 3,8 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги

Війна на сході України триває три роки. Щодня ведуться бойові дії, що призводять до загибелі мирного населення, в центрі Європи, у 21 столітті війна забирає в людей їхніх близьких, будинки і майбутнє. Про це йшлося на прес-конференції в Брюсселі за участю переселенців з Донбасу і представників Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, повідомляє УНІАН.

Учасники заходу поінформували, посилаючись на дані ООН, що 3,8 мільйона людей в Україні потребують гуманітарної допомоги. З них 2,3 мільйона людей живуть на не підконтрольних Україні територіях, включаючи 600 000 осіб поблизу лінії розмежування. Понад 620 тисяч потребують продовольства, з них близько 38 тисяч - це тимчасові переселенці, які мусили покинути свої будинки. Понад 200 дітей були поранені.

Протягом прес-конференції було підкреслено, що внаслідок збройного конфлікту гинуть діти і люди похилого віку, вони живуть у страху і голоді. Щодня мільйони людей намагаються вижити в нелюдських умовах. І всім їм без винятку потрібна гарантія безпеки і припинення війни. У результаті конфлікту люди зазнали величезних збитків, що включає їхнє житло, можливість працювати, заробляти на життя і піклуватися про сім'ї, навчання дітей, охорону здоров'я, медичні та соціальні послуги, виплати пенсій та допомог, а також загальний добробут.

За словами директора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Олександра Вишнякова, з серпня 2014 року силами Штабу було евакуйовано понад 39 000 із зони бойових дій, видано 11,7 млн продуктових наборів для дорослих і дітей, понад 100 000 отримали адресну медичну допомогу і підтримку психологів. «Гуманітарний штаб - це особиста ініціатива однієї людини, Ріната Ахметова. Ця організація націлена на швидке реагування та надання практичної і гуманітарної допомоги мирним жителям. Штаб допомагає людям справлятися з цією бідою вже три роки.

Спочатку наданням допомоги мирному населенню займався Фонд Ріната Ахметова, який працює з 2005 року. У травні 2014 року Фонд почав евакуацію і розселення мирних жителів. У серпні 2014 року на базі Фонду заснували Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова. Його головною метою було рятувати людей. Допомагати їм вижити, надавали необхідну допомогу. За три роки роботи Гуманітарний Штаб урятував від голоду, хвороб і обстрілів понад мільйон людей на сході України і став найбільшою гуманітарною місією в країні», - зазначив Вишняков.

Протягом військових дій реабілітація поранених дітей стала одним з найбільш затребуваних проектів. Упродовж першого року реабілітацію пройшли 58 дітей. Серед них п'ятирічна Мілана з Маріуполя. Під час обстрілу в січні 2015 року дівчинка втратила маму, яка накрила дочку собою. Мілані ампутували ногу, і зараз вона звикає до свого протеза.

«Щодня я дякую Богові за те, що він послав нам стільки милосердних людей. Усі вони подарували моїй онучці частинку свого серця. Я хотіла б висловити особливу подяку Гуманітарному Штабу Ріната Ахметова, який допоміг Мілані з лікуванням і реабілітацією. Психологи Штабу працювали з моєю внучкою два роки, і я бачу, наскільки спокійнішою вона стала і як вона почала звикати до мирного життя», - розповіла Ольга Абдурашитова, бабуся й опікунка маленької Мілани.

Масштаб лиха на Сході України такий великий, що навіть найбільша гуманітарна місія не може впоратися з нею самотужки. Саме завдяки об'єднаним зусиллям міжнародних гуманітарних місій, таких як Червоний Хрест, ЮНІСЕФ, Людина в біді і Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова, за ці три роки вдалося запобігти гуманітарній катастрофі у великій європейській країні. З 28 лютого 2017 року діяльність Штабу на непідконтрольних територіях заблокована представниками самопроголошеної «місцевої влади». 500 000 людей залишилися без допомоги. Але люди, які постраждали від війни, як і раніше, потребують допомоги і механізмів підтримки. Необхідно привертати увагу урядів, бізнесу та громадянського суспільства.

За словами члена Опікунської ради штабу Наталії Ємченко, сьогодні гуманітарні організації не мають можливості надати необхідну допомогу людям похилого віку і дітям на не підконтрольних Україні територіях.

"Найважливішою частиною об'єднання наших зусиль є донесення до європейських аудиторій історій жертв цієї війни. Конкретних людей. Вони не можуть повернути своє колишнє благополуччя. Але їм всім потрібна допомога, щоб зберегти майбутнє. Європа повинна отримувати інформацію про цю війну з першоджерела. Ми закликаємо вас писати про жертв цієї війни в центрі Європи, щоб це більше ніколи не повторилося ", - сказала Ємченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram