ГоловнаСвіт

Ємен перебуває на межі гуманітарної катастрофи, - ООН

У Ємені зареєстровано вже 60 тис. випадків захворювання на холеру.

Ємен перебуває на межі гуманітарної катастрофи, - ООН
Йемен, пострадавший от голода ребенок
Фото: EPA/UPG

Ємен перебуває на межі "повної соціальної, економічної та інституційної катастрофи".

Про це заявив заступник генсека ООН з гуманітарних питань Стівен О'Браєн, передає "ВВС-Україна".

Виступаючи на засіданні Радбезу ООН, О'Браєн підкреслив, що країна опинилася в такій ситуації через бездіяльність міжнародної спільноти і тепер потребує негайної допомоги.

"Жителі Ємену живуть у злиднях, хворіють, помирають, поки весь світ спостерігає. Криза там не наближається, вона не є міражем, вона там триває - на наших очах", - сказав представник ООН.

За даними ООН, близько 7 млн єменців перебувають на межі голоду. Крім того, в Ємені лютує епідемія холери: на сьогодні в країні зареєстровано вже 60 тис. випадків цього захворювання. 500 хворих померли. А за останні півроку, за даними експертів, можуть захворіти ще близько 150 тис.

Зі свого боку спецпосланець ООН Ісмаїл Ульд Шейх Ахмед заявив, що тривають військові дії, що призводить до мілітаризації населення країни, розповсюдження зброї та використання протипіхотних мін. Він закликав сторони конфлікту повернутися за стіл переговорів і не допустити поглиблення катастрофічної ситуації.

Як відомо, в результаті безперервного конфлікту в Ємені, за даними ООН, тільки за останні два роки загинули понад 8000 осіб, близько 45 тис. поранено.

Гуманітарної допомоги потребують близько 19 млн жителів країни, інфраструктура якої практично зруйнована.

Конфлікт у Ємені триває з вересня 2014 року. Країна поділена між шиїтськими повстанцями-хуситами, яких підтримує Іран, і адміністрацією президента Абд-Раббу Мансура Хаді, яка базується в Адені. Його уряд підтримує міжнародна коаліція на чолі із Саудівською Аравією. В країні також активне терористичне угруповання "Аль-Каїда на Аравійському півострові". Жертвами конфлікту стали понад 10 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram