ГоловнаСуспільствоЖиття

«Це серце Гуманітарного штабу»: Фонд Ріната Ахметова показав, як працює Розподільчий центр Важно

Будівля розподільчого центру Гуманітарного Штабу Фонду Ріната Ахметова розташована на околиці Жовтневого району Маріуполя. Склад легко сплутати з гіпермаркетом або оптовим будівельним магазином - настільки він величезний. Цілий рік, вранці і ввечері за залізними ролетами відбувається важлива робота, про яку мало хто з пересічних людей замислюється: кожен день тут комплектуються набори, які мирні жителі Донбасу називають наборами виживання. Це продуктові набори, завдяки яким було врятовано більше 1 мільйона людей, що живуть уздовж лінії зіткнення.

Фото: надано фондом

- Спочатку сюди приїжджають 20-тонні фури, в кожній з яких різні види продукції - від круп і консервів до борошна і масла - від різних постачальників. Ми їх вивантажуємо, перевіряємо якість, термін зберігання, загалом проводимо процедуру прийому. Контроль якості гуманітарної допомоги у Фонді розділений на п'ять етапів. Продукти перевіряють перед закупівлею в незалежних лабораторіях, потім якість контролюється і на складах, і в Розподільчому центрі перед відправкою, і під час фасування і стікерування. Крім того, ми вивчаємо відгуки людей, які отримують цю допомогу, - розповідає Віталій Ломов, керівник Розподільчого центру. Його уважно слухають журналісти, співробітники міжнародних організацій, громадські працівники й активісти. Всі вони запрошені на презентацію, присвячену п’ятиріччю Гуманітарного штабу - найбільшої програми Фонду Ріната Ахметова, яка на сьогоднішній день є наймасштабнішою гуманітарною місією в Україні.

Фото: надано фондом

- Розподільчий центр - це серце Гуманітарного штабу. Саме звідси допомога Ріната Ахметова розходиться по дорогах Донбасу, як по артеріях, в найвіддаленіші міста і селища. Туди, де вибухи і відчай, де мирним жителям потрібна допомога і підтримка, - каже Михайло Катеринчак, керівник проектів Фонду Ріната Ахметова.

Гуманітарні рейси Фонду курсують уздовж лінії зіткнення вже п'ять років. Але журналісти і представники громадськості вперше бачать на власні очі де і як відбувається комплектація продуктових наборів, які рятують життя людей.

Фото: надано фондом

- В основі роботи Гуманітарного штабу - унікальна для України система гуманітарної допомоги, яка включає в себе аналіз потреб населення, сортування продуктів, придбаних відповідно до цих потреб, формування наборів допомоги та їх доставку в населені пункти вздовж 427-кілометрової лінії зіткнення. Сьогодні це 87 сіл, міст і селищ, куди допомогу Ріната Ахметова привозять мобільні бригади і 7 стаціонарних пунктів видачі, - продовжує Михайло Катеринчак.

Керівник розподільчого центру Віталій Ломов пропонує гостям тимчасово стати співробітниками складу і взяти участь у формуванні наборів виживання - попрацювати на «гуманітарному конвеєрі». Всі охоче погоджуються.

- Цікаво було побувати в ролі співробітника Розподільного центру і побачити, як тут все влаштовано. Це непроста робота, але видно, що все працює чітко, кожна дрібниця врахована і все націлене на те, щоб продуктові набори фасувалися швидко і якісно, - каже Роман Сидоренко, фахівець з правового захисту Агентства ООН у справах біженців в Маріуполі.

За імпровізовану зміну у ролі сортувальника Роман зміг зібрати п'ять продуктових наборів, які вже завтра бригади мобільної видачі доставлять людям, що живуть на лінії зіткнення. Їх отримають ті, кому ці продукти дійсно необхідні - люди похилого віку, люди з інвалідністю, члени багатодітних сімей.

Фото: надано фондом

- Я щаслива, що можу бути причетна до тієї допомоги, яку Фонд Ріната Ахметова надає жителям Донбасу. Я зібрала тільки кілька пакетів, але мені приємно усвідомлювати, що вони врятують чиїсь життя, - сказала Ксенія Сухова, заступник міського голови Маріуполя.

Набори, зібрані представниками міжнародних та громадських організацій, відправляють на склад. Звідси вже завтра їх відвезуть в Гнутове, Павлопіль і інші населені пункти Волноваського району - вони стоять першими в графіку роботи бригад мобільного видачі на серпень. Тільки за цей місяць мирним жителям Донбасу буде доправлено 120 тон продовольства. В цілому за п'ять років роботи Гуманітарного штабу жителям Донбасу було відправлено 12,3 мільйона наборів виживання, це 134 000 тон продовольства.

Втомлені від роботи сортувальниками гості заходу завмирають у малюнків, які виставлені прямо в приміщенні складу. Це роботи дітей, що живуть сьогодні в «сірій зоні». На 100 представлених малюнках - їхні мрії, біль і надії.

- Фонд Ріната Ахметова працює саме заради того, щоб підтримати людей і простягнути їм руку допомоги, - зазначила директор з розвитку проектів Фонду Тетяна Кухоцька.

Фото: надано фондом

Джерело: https://fund.fdu.org.ua/ua/news/18327

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram