ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Хроніки медреформи. Рік потому

Трохи відволічемося від виборів президента і поговоримо про вибір сімейного лікаря. Днями минув рік від початку реформи охорони здоров'я для всіх жителів України. Починаючи з квітня 2018 року, кожен може вибрати для себе лікаря первинної допомоги - сімейного або терапевта, а для своєї дитини - сімейного або педіатра. 26 мільйонів українців скористалися цією можливістю. І це багато - рік тому в МОЗ припускали, що буде не більш ніж 30% населення країни.

Про те, як реалізується реформа; що отримали, а що втратили пацієнти; про реальні зарплати лікарів первинки, про перспективу реформи пережити вибори та інші цікаві перспективи - в тексті LB.ua.

Фото: mediaport.ua

Що отримали пацієнти

На цей момент - тільки можливість обрати свого лікаря первинної ланки. Це сімейний лікар, терапевт або педіатр. Вузькі фахівці - лор, кардіолог, невропатолог і т.д. - це вторинка, там реформа ще не почалася. Реформа високоспеціалізованої допомоги теж ще не почалася - тобто, в лікарнях реформи немає, і якщо ви потрапили в лікарню, то все навколо - це не реформа.

Пацієнт на первинці має право на: консультацію в обраного лікаря в клініці за записом і, якщо потрібно додатково, по телефону або вайберу, на вакцинацію, на безкоштовні аналізи - якщо лікар видасть на них направлення. Також лікар може виписати рецепт на “Доступні ліки”.

Усі ці послуги безкоштовні, хоча в деяких поліклініках медсестри, які беруть аналізи, як і раніше, просять "на реагенти". Задовольняти їхнє прохання не обов'язково - точніше обов'язково його не задовольняти, якщо ви хочете, щоб ваша поліклініка переходила на цивілізовані методи роботи. Якщо в ній раптом дійсно скінчаться реагенти, цю проблему має вирішувати керівництво, а не медсестри.

Приватні клініки

Дійсно нове і неочікуване - тепер отримати безкоштовне медобслуговування можна не тільки в державних установах, а й у приватних. Не в усіх - тільки в тих, які підписали договори з Національною службою здоров'я. Ми на LB.ua постійно публікуємо їхній список.

Рік тому ніхто не очікував, що приватні клініки приєднаються до реформи. "За 370 грн на рік? - хмикали експерти. - Та у приватній клініці один візит до педіатра дорожче коштує". Виявилося, що так, але ні. І це досягнення Національної служби здоров'я України, в яку, до слова, теж ніхто не вірив.

Докладно про те, як працює реформа в приватних клініках, скоро розповімо в окремому тексті.

Чи перестали лікарі відвідувати пацієнтів удома?

Як не дивно - ні. Коли впроваджувалася реформа, в Міністерстві охорони здоров'я говорили, що візити до пацієнта не скасовуються і не забороняються, просто тепер лікар сам вирішуватиме, чи це потрібно. В результаті виявилося, що багато лікарів, які звикли відвідувати пацієнтів удома і вважають, що так робити правильно, продовжують це робити. Принаймні нам вдалося знайти пацієнтів, до яких, як і раніше, приїжджають їхні лікарі. І що цікаво, лікарів вони вибрали своїх "старих" - дільничних.

З приватної клініки лікар на виклик безкоштовно, звичайно, не приїде. У кожному разі пацієнту потрібно обговорити це зі своїм лікарем перед підписанням декларації. Можна запитати: "А ви приїдете до мене, якщо у мене буде температура?" І вибрати лікаря, відповідь якого вам сподобається.

Фото: mediaport.ua

Брак лікарів

Щоправда, за рік вибір лікарів помітно звузився - у багатьох з них уже набрано ліміт пацієнтів, і вони можуть відмовити новим. Незабаром можна буде перевищити ліміт, але не всі на це підуть, тому що дві тисячі людей і так велике навантаження для сумлінного лікаря.

У Києві, звичайно, все одно є з кого вибирати (тим більше, що столиця відстає за кількістю підписаних декларацій), але якщо мова про невеликий населений пункт - можуть бути проблеми. Може бути навіть таке, що підписати декларацію ні з ким - вільні лікарі закінчилися. Не кажучи вже про те, що немає можливості перебирати лікарями.

Від того, чи вистачить лікарів на первинці, багато в чому залежить успіх реформи. Оскільки саме лікар первинки - центральна ланка в новій системі охорони здоров'я. До свого лікаря пацієнт повинен звертатися в разі будь-яких проблем зі здоров'ям (а не йти відразу до вузького спеціаліста, як ми всі звикли), сімейний лікар повинен моніторити хронічні захворювання, проводити вакцинацію, підтримувати серед своєї пастви здоровий спосіб життя і глузд.

У МОЗ неодноразово заявляли, що вирішувати проблему нестачі лікарів повинна місцева влада. Так ми підходимо до головного правила реформи: добре буде там, де добре спрацює місцева влада. Це стосується добробуту і пацієнтів, і лікарів. Друге правило реформи: добре буде тим, хто вміє відстоювати свої права. Про це - нижче.

Фото: Макс Левин

Коли буде реформа вторинки?

Системна задача лікаря первинки - знизити навантаження на вторинку (послуги якої будуть коштувати державі дорожче) і на екстрену допомогу.

Тим часом Міністерство охорони здоров'я і Нацслужба здоров'я починають пілотний проект реформи вторинної медичної допомоги - він проходить у Полтавській області. У 2020 році ми повинні побачити реформу в усіх регіонах країни в дії.

Як це виглядатиме? Отримавши направлення від свого сімейного лікаря до вузького спеціаліста, пацієнт може звернутися до будь-якого фахівця цього профілю в будь-який медичний заклад України (з приватних - тільки в ті, які беруть участь у реформі). А НСЗУ виплачує гроші за кожну надану цим фахівцем послугу. Кошти, як і у випадку з первинкою, виділяються на заклад.

Якщо в нас буде, як у Великобританії, чиєю системою охорони здоров'я надихалися наші реформатори, то отримати направлення буде непросто. Сімейний лікар там стоїть не тільки на варті здоров'я пацієнта, а й на варті державного бюджету. Може здатися, що це погано, але є і хороша новина - на зекономлені гроші повинна надаватися дійсно висококласна та високотехнологічна допомога тим, хто її потребує.

Принаймні так відбувається у Великобританії.

Як вторинка працює зараз?

Так само, як і раніше, але тільки за направленням лікаря. Тобто потрапити безпосередньо до лора чи ендокринолога неможливо, хіба тільки звернутися до приватної клініки. Або ж до державної, але приватно - дістати телефон лікаря, домовитися з ним і заплатити за прийом. Робоча і перевірена часом схема.

Як пояснив LB.ua один з членів команди з впровадження реформ, у них є великі сумніви, що у 2020 році вузькі фахівці отримають зарплати більше, ніж те, що вони зараз мають "на кишеню". Не кажучи вже про заробітки в лікарнях - наприклад хірургів. Поки що невідомо, скільки запропонує реформа "спецам", але точно відомо, що багато хто з них і зараз заробляє непогано.

Фото: НСЗУ

Що отримали лікарі

Усі медичні установи, які беруть участь у реформі, отримують гроші за кожну підписану з пацієнтом декларацію (це 370 грн на рік, помножені на віковий коефіцієнт). Відповідно, що більше декларацій - то більше грошей. Але витрачають ці гроші установи по-різному.

Так, Уляна Супрун в інтерв'ю Радіо Свобода каже, що середня зарплата лікаря в Україні становить 15-25 тисяч гривень. Але стільки отримують не всі лікарі і не скрізь. Крім того, зарплата лікаря не завжди залежить від кількості декларацій. Вона залежить від колективного договору, укладеного всередині медичного закладу. Тобто від керівництва ЦПМСД (центру первинної медико-санітарної допомоги) і того, наскільки лікарі готові воювати з ним за свої зарплати.

У березні спалахнув скандал: сімейний лікар з Дніпра Оксана Панькович показала свою зарплату - 3748 грн. Вона також заявила, що головлікар відмовився доплачувати їм за укладені декларації. Так з'ясувалося, що не в усіх лікарів первинки тепер класні зарплати.

Терапевт із Києва (ім'я та установу на її прохання не називаємо) розповідає LB.ua, що її зарплата - 6-7 тисяч гривень із 800 підписаними деклараціями. Її колеги розповідають, що зарплати дійсно стали більшими, але не по 25 тисяч гривень (мова про Київ).

Фото: Макс Требухов

Виявилося, що ні в МОЗ, ні в Нацслужбі здоров'я, ні на рівні обласних, районних чи міських департаментів охорони здоров'я дані про зарплату не акумулюються. Тому ми розіслали запити в кілька медустанов Києва, обрані навмання (МОЗ зазвичай як приклади наводить дані своїх “чемпіонів” - з підписання декларацій і заробляння грошей).

ЦПМСД №1 Подільського району відповів, що у них працюють чотири сімейних лікарі, зарплати яких залежать від кількості підписаних декларацій і складають від 9200 до 18 700 грн. Кількість підписаних декларацій - від 468 (мабуть, цей лікар і отримує 9200) до 1805 (а цей, очевидно, заробляє 18 700).

У ЦПМСД №3 Подільського району працюють 87 лікарів первинної ланки. Їхні зарплати - від 9700 до 26 700 (не уточнено кількості декларацій).

У ЦПМСД №2 Дарницького району відповіли табличкою, з якої зрозуміло, що їхні лікарі-педіатри (27 осіб) отримують від 10 до 22 тисяч гривень із кількістю декларацій від 587 до 1376. Оклад складається в тому числі і з "заохочення" за підписані декларації.

У ЦПМСД №1 Святошинського району працює 71 лікар первинки, рівень зарплат - від 9 тисяч до 18 686 грн. Із кількістю підписаних декларацій від 117 до 1818.

У ЦПМСД №2 Святошинського району працюють 62 лікарі первинної ланки, які отримують від 6 893 до 22 383 грн. Кількість декларацій - від 682 до 2000. Тобто за максимальну кількість декларацій лікар отримує 22 тисячі з хвостиком.

Тобто по Києву середня зарплата швидше все ж 15, а не 25. Втім це не так уже й погано - точно більше, ніж було до реформи.

Також вдалося отримати цифри із Закарпаття (наша вдячність Закарпаттю, всі інші регіони у відповідь на аналогічний запит повідомили про відсутність даних).

Перечинський районний ЦПМСД: середня зарплата лікаря первинки - 12 тисяч, 60% отримують понад 15 тисяч гривень. Це приблизно удвічі більше, ніж було в цих лікарів минулого року.

У самому Перечині, в міському ЦПМСД, середня зарплата лікаря первинної ланки - 10 951 грн. До реформи було близько семи.

ЦПМСД Тячева повідомляє, що станом на березень середня зарплата лікаря первинки - 12 649 грн. Тоді як у жовтні вона становила 7100 грн.

У ЦПМСД Мукачівського району відповідають, що середня зарплата лікаря первинки - 11 300 грн, з жовтня вона нараховується за підписані декларації і збільшилася також приблизно у два рази. А в ЦПМСД м. Мукачева середня зарплата лікаря первинки вже 17 345.

Тим лікарям, зарплати яких не виросли або виросли недостатньо, в МОЗ радять тиснути на керівництво й управління охорони здоров'я (яке може, наприклад, розірвати контракт з головним лікарем через те, що той ображає персонал установи). Якщо і це не допоможе - міняти місце роботи.

На жаль, у середовищі медиків "качати права" вважається моветоном. І в тих поліклініках, де лікарі ображені на керівництво, революцій поки що не намічається.

Чим незадоволені люди

Перша причина для невдоволення: лікарі тепер не зобов'язані приїжджати додому (хоча часто і приїжджають, як ми писали вище). Друга: що тепер не можна самому вирішити, до якого вузького спеціаліста тобі потрібно. А ми ж усі розумні і краще знаємо, що нам потрібно. Тому третя причина для обурення: те, що антибіотики будуть продавати лише за рецептом.

Парадоксально, але саме не дуже хороший стан справ у медицині призвів до того, що наші громадяни самі призначають собі антибіотики і походи до фахівців. І тепер буде дуже складно переконати людей, що вони насправді часто помиляються і правильно вирішувати такі питання через терапевта, педіатра або сімейного лікаря.

З приводу невдоволення також нагадаю, що ДО реформи система охорони здоров'я теж усім не подобалася і один похід у поліклініку давав блогеру матеріалу мінімум на три постики і дві тисячі лайків.

Фото: Макс Требухов

Декларація раз на рік?

Існує дуже живучий міф, що перепідписати декларацію з іншим лікарем можна тільки раз на рік - нібито через те, що гроші за пацієнтів Нацслужби здоров'я виплачує раз на рік. Насправді гроші виплачують двічі на місяць, а підписати декларацію або перепідписати її можна будь-якої миті.

Для цього потрібно просто записатися на прийом до того лікаря, якого ви обрали. Взяти зі собою паспорт й ідентифікаційний код - і підписати декларацію. Якщо раніше у вас вже була підписана декларація, процедура ніяк не змінюється, вам не потрібно приходити до свого колишнього лікаря і говорити, що ви його більше не любите.

Що буде після виборів

У медреформи хороші шанси на виживання. Обидва кандидати в президенти висловлюють підтримку і Уляні Супрун, і її реформі.

З парламентськими вгадати, звичайно, складніше. Але вже прийнято і діють ключові законопроекти, створено і працює Нацслужба здоров'я, вся первинка отримує фінансування за новим принципом. Гіпотетично можна все це законодавчо скасувати, але це було б надто дивне самогубство.

Інше питання, що реформа вторинки може так і не початися, якщо до Верховної Ради прийдуть сили, які називають медреформу геноцидом.

Чи буде реформа успішною

Як уже говорилося, успіх реформи буде залежати від людей на місцях. Чи знайде місцева влада достатню кількість лікарів, чи забезпечать їм такі умови, щоб вони не розбігалися? Десь - так, а десь - ні.

Добре буде тим, хто вміє відстоювати свої права. І це стосується не тільки медичної реформи, а й усіх інших - дуже легко маніпулювати людиною, яка не знає своїх прав і робить висновки про реформу на підставі уривків відомостей від родичів і з телевізора. Від такої людини можна зажадати грошей за безкоштовне і відмовити в гарантованому.

На завершення розповім приголомшливу історію про права і свободи вибору від знайомої пацієнтки. Дівчина дуже обурювалася реформою: сімейний лікар, до якого вона прийшла підписувати декларацію, зажадав сто гривень за свої послуги. Вгадайте, чи підписала вона з ним після цього декларацію? З трьох разів.

Фото: Макс Требухов

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram