ГоловнаСуспільствоЖиття

ДБР почало провадження щодо інформації про катування в бердянській колонії

Досудове розслідування проводиться за чотирма статтями.

ДБР почало провадження щодо інформації про катування в бердянській колонії
Фото: kg.ua

Державне бюро розслідувань початок досудове розслідування інформації про насильство над ув'язненими і про інші порушення в Бердянській виправній колонії №77 у Запорізькій області.

У прес-службі ДБР повідомили, що слідчі територіального управління Держбюро (розташоване в м Мелітополь) почали досудове розслідування за заявами представників громадської організації "Альянс української єдності" про можливі зловживання з боку посадових осіб Бердянської виправної колонії №77.

Досудове розслідування проводиться за чотирма статтями Кримінального кодексу України - ч.2 ст.127 (катування групою осіб), ч.2 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень співробітником правоохоронного органу), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.2 ст.189 (вимагання, заподіяне повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища).

У ДБР повідомили, що в інтересах слідства інформація про перебіг розслідування на цей час не підлягає розголошенню. Слідчі Держбюро перевіряють всі повідомлення заявників щодо конкретних осіб, які утримуються в цій пенітенціарній установі.

Крім того, в Державному бюро розслідувань підкреслили, що інформація деяких ЗМІ про те, що перевірка Бердянської виправної колонії №77 нібито за участю керівництва теруправління ДБР в Мелітополі не виявила порушень, не відповідає дійсності, оскільки ДБР не має повноважень на проведення подібних перевірок.

Як повідомили раніше деякі українські правозахисні організації, в Генпрокуратуру, Нацполіцію і Міністерство юстиції було направлено звернення з вимогами розібратися з ситуацією в виправній колонії №77 в Бердянську, де насильницьким діям з боку тюремного авторитету неодноразово піддавався 23-річний ув'язнений - ветеран АТО, кавалер ордена "За мужність". Молодий чоловік був засуджений на 3 роки ув'язнення в колонії за дії, вчинені на фронті - боєць затримав громадянина, якого прийняв за сепаратиста.

В результаті знущань в колонії ветеран АТО неодноразово робив спроби суїциду, після чого проходив лікування в психдиспансері, пише Цензор.НЕТ.

Крім того, громадська організація "Майдан - цивільний контроль" оприлюднила відеозвернення матері одного з ув'язнених Бердянської колонії №77, яка заявила, що тортурам, знущанням і вимаганням піддаються багато ув'язнених цього пенітенціарного закладу.

Родичі постраждалих вимагають покарати винних і направити для розслідування в колонію міжвідомчу комісію з Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram