ГоловнаСуспільствоПодії

Під Адміністрацією президента відбулися зіткнення між "Нацкорпусом" і поліцією

Націоналісти прийшли мітингувати проти розкрадань в "Укроборонпромі".

Під Адміністрацією президента відбулися зіткнення між "Нацкорпусом" і поліцією
Столкновения между "Нацкорпусом" и полицией под АП, 9 марта 2019
Фото: Макс Требухов

Під будівлею Адміністрації президента на вулиці Банковій в Києві відбулися зіткнення між протестувальниками з "Національного корпусу" і поліцією. Про це повідомив LB.ua з місця події.

Мітинг "Нацкорпусу" почався на Майдані. Потім націоналісти колоною рушили на Банкову.

"На Банковій понад сто поліцейських і бійців Нацгвардії в повній амуніції. Мітингувальники спробували прорвати кордон. У хід пішли вибухові пакети, димові шашки і сльозогінний газ", - розповів кореспондент.

На місці події був присутній народний депутат Андрій Білецький. Він оголосив протестувальникам, що Петра Порошенка на робочому місці немає і заявив, що мітинг на Банковій повториться в наступну суботу, якщо фігуранти журналістських розслідувань із розкрадань в Укроборонпромі "не опиняться за ґратами".

На сторінці "Нацкорпусу" в Facebook йдеться про чотири вимоги, з якими націоналісти вийшли на протест. Серед них, взяти під варту і заарештувати рахунки колишнього першого заступника секретаря РБНО Олега Гладковського, його сина Ігоря Гладковського, а також інших фігурантів розслідування - Віталія Жукова, Андрія Рогозу, керівництво ДК «Укроборонпром», а також директорів «всіх державних підприємств, які були учасниками схеми, за вчинені ними злочини».

Нагадаємо, в Україні другий тиждень триває скандал навколо "Укроборонпрому" в зв'язку з журналістським розслідуванням про корупцію в оборонній сфері. 25 лютого 2019 року журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їх якість не перевірялася, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яку злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один з фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але незважаючи на це його батько Олег Гладковський звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО. Також "Укроборонпром" відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram