ГоловнаСуспільствоВійна

Прокуратура закрила справу проти посадових осіб Генштабу щодо збитого в Луганську у 2014-му Іл-76

Відповідна стаття була внесена в КК тільки у квітні 2015 року.

Прокуратура закрила справу проти посадових осіб Генштабу щодо збитого в Луганську у 2014-му Іл-76
Фото: EPA/UPG

Прокуратура відкрила, а потім закрила кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, військовими посадовими особами Генерального штабу Збройних сил України в період з квітня по червень 2014 року.

Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури України на інформаційний запит Радіо Свобода.

Згідно з документом 21 червня слідчий суддя Печерського районного суду Києва своїм рішенням зобов'язав Головну військову прокуратуру Генеральної прокуратури України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про правопорушення. 22 червня відомості внесено і відкрито провадження за частиною 4 статті 426-1 Кримінального кодексу України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах особливого періоду).

Водночас у Генеральній прокуратурі повідомили, що стаття 426-1 була внесена до Кримінального кодексу України в квітні 2015 року, отже, станом на квітень - червень 2014 її не існувало. За українським законодавством, закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинні дії, не має зворотної дії в часі, відзначили в прокуратурі.

"У зв'язку з цим 12.07.2017 вказане кримінальне провадження закрито", - йдеться у відповіді Генеральної прокуратури.

Нагадаємо, генерал-майора Віктора Назарова судили за катастрофу військового літака Іл-76, яка сталася 14 червня 2014 року в аеропорту Луганська. Тоді загинули 49 людей. Військова прокуратура 18 листопада 2014 року повідомила Назарову про підозру в зв'язку з катастрофою. Прокуратура стверджує, що генерал, будучи одним з керівників АТО в той час, не взяв до уваги інформацію СБУ про загрозу збиття літака і дозволив проведення спецоперації з доставлення роти військових в Луганський аеропорт. В обвинувальному акті йшлося, що Назаров як керівник штабу АТО був зобов'язаний здійснювати управління військовими частинами, залученими до операції, аналізувати інформацію і прогнозувати можливі дії незаконних збройних формувань на Донбасі, однак, вступаючи на посаду, недбало поставився до виконання своїх службових обов'язків.

У березні 2017 генерала Назарова засудили до 7 років позбавлення волі. Він оскаржив вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram