ГоловнаСуспільствоВійна

"Батьківщина" виступила за розширення "нормандської четвірки" Британією і США

Ці країни були гарантами безпеки України за Будапештським меморандумом.

"Батьківщина" виступила за розширення "нормандської четвірки" Британією і США
Фото: ba.org.ua

Політична партія "Батьківщина" виступила за розширення "нормандської четвірки" Великобританією і Сполученими Штатами. Також на зустрічах повинні бути учасники переговорів від Європейського Союзу, йдеться в її заяві з приводу саміту "четвірки", який пройшов 19 жовтня.

"Вважаємо, що переговорний і контрольний механізм у «нормандському форматі» повинен бути розширений і зміцнений шляхом залучення всіх країн-гарантів територіальної цілісності і суверенітету України за Будапештським меморандумом, зокрема Сполучених Штатів Америки та Великобританії. У цьому форматі повинен бути повноцінно представлений і Європейський Союз. Зміцнений і розширений дипломатичний механізм дозволить включити в практичний порядок денний питання деокупації Криму, який не є предметом Мінських домовленостей", - вважає партія.

Разом із тим "Батьківщина" підтримує позицію, яку Україна зараз відстоює на переговорах стосовно Донбасу: російські військові повинні покинути територію регіону, військова техніка й озброєння слід відвести, кордон слід закрити, а міжнародні спостерігачі повинні отримати повну свободу для верифікації і надійного моніторингу. Тільки після цього можна переходити до політичного врегулювання.

"В іншому разі будь-яка спроба прийняти спеціальний закон і спроби провести місцеві вибори означатимуть легалізацію конфіскації в Україні чергової частини її території", - йдеться в заяві партії.

Також "Батьківщина" виступає проти вимоги конституційного закріплення постійного "особливого статусу" одного регіону.

Партія підтримує збереження режиму санкцій проти Росії і виступає за створення міжнародної комісії для оцінки збитку, завданого збройною агресією РФ проти України.

Нагадаємо, що 19 жовтня в Берліні відбулася перша за рік зустріч лідерів "нормандської четвірки". На ній було прийнято рішення про розробку "дорожньої карти" для виконання пунктів Мінських угод. Якщо сторонам вдасться домовитися на рівні радників і голів МЗС, до кінця року відбудеться ще один саміт, де ця карта буде затверджена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram