ГоловнаКультура

Український мультикультуралізм може стати прикладом для Європи, - Фельдман

В Україні відзначать 100-річчя від дня народження єврейського письменника.

Український мультикультуралізм може стати прикладом для Європи, - Фельдман
Фото: news.liga.net

Український досвід єднання і толерантності в умовах поліетнічності та мультикультуралізму може стати гарним прикладом для тих держав, зокрема, Західної Європи, які переживають кризу в етнонаціональній політиці.

Так прокоментував Олександр Фельдман святкові заходи, приурочені до 100-річчя від дня народження відомого єврейського письменника, почесного громадянина Чернівців та Вижниці Йосипа Бурга.

В Украні Йосип Бург відомий, перш за все, своїм твором "Маковей", в основу якого покладено реальні події, що відбувалися під час Другої Світової війни. Так, український священик села Іспас, ризикуючи життям, рятував від розстрілу євреїв, тимчасом як у всіх сусідніх селах і містах євреї були повністю винищені.

Прикметним є також той факт, що родичі цього священика живуть і нині, а також завжди беруть активну участь у вшануванні письменника і, водночас, свого героїчного предка.

Окрім "Маковея", Бург також відомий такими своїми працями, як "Хавел", "Осколки", "Моя забута пісенька". Лауреат літературних премій: Сегала (Ізраїль, 1993 р.), Гофмана (Швеція, 1996 р.), Теодора Крамера (Австрія, 2009 р.).

Нагороджений вищими нагородами: Почесний хрест за заслуги перед Австрійською республікою (Австрія, 2002 р.), Почесний хрест на стрічці (Німеччина, 2002 р.), Почесний хрест за внесок у науку і мистецтво 1 ступеня (Австрія, 2007 р.). 2007 року його було удостоєно візитом Отто фон Габсбурга.

Помер 10 серпня 2009 року в віці 97 років.

Святкові заходи проведені за підтримки благодійного фонду Олександра Фельдмана, Асоціації національно-культурних об'єднань (АНКОУ), єврейської громади "Мір'єм" і сприяння Голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва.

Довідка. МБФ "Фонд Олександра Фельдмана" з 2006 року здійснює роботу в Чернівецькій області. Зокрема, було проведено закладання каменя на честь Бурга; в рамках проекту "Табір толерантності" в Вижницький район на реабілітацію були привезені діти з м. Сдерот (Ізраїль), яке зазнало ракетного обстрілу. Також був організований візит - поїздка групи дітей з Іспаса до Ізраїлю з екскурсійною програмою по святих місцях. Крім того, було проведено конкурс для представників ЗМІ на тему міжетнічної толерантності, переможці якого були нагороджені цінними призами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram