ГоловнаПраво

Справу Суркісів на $350 млн передали до Великої Палати Верховного суду

У відводі судді ПриватБанку відмовили.

Справу Суркісів на $350 млн передали до Великої Палати Верховного суду
Фото: Макс Требухов

Справу, в межах якої брати Суркіси хочуть стягнути понад 350 млн доларів з державного ПриватБанку передали до Великої Палати Верховного Суду.

Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Зазначається, що 14 квітня 2021 року колегія суддів Касаційного цивільного суду у складі ВС частково задовольнила клопотання ПриватБанку, КМУ та Мінфіну і передала справу на розгляд Великої Палати ВС "у зв’язку з існуванням виключної правової проблеми на підставі ч. 5 ст. 403 ЦПК України".

Водночас, колегія суддів відмовила у задоволенні заяви представника позивачів щодо відводу судді-доповідача Сергія Погрібного. 

Також зазначається, що у складі колегії відбулася заміна: суддю Аллу Олійник у зв’язку із хворобою замінено на суддю Григорія Усика.

Нагадаємо, сім'я Суркісів оскаржувала в суді процедуру bail-in, згідно з якою ПриватБанк націоналізували 2016 року. На етапі роботи тимчасової адміністрації в банку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів у капітал (bail-in). Сім'ю Суркісів теж визнали інсайдерами. Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) - 44,8 млн гривень.

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. У листопаді 2017 року Київський апеляційний адмінсуд підтвердив це рішення і зобов'язав банк повернути гроші.

2 вересня 2020 року Печерський райсуд прийняв рішення, яким встановив порядок примусового виконання ухвали про забезпечення спірного позову компаній братів Суркісів до ПриватБанку. В ньому йдеться про обслуговування депозитів, конвертованих у капітал банку під час націоналізації, направлене на фактичне стягнення з банку майже 10 млрд грн ($350 млн).

Міністерство юстиції України розробило законопроєкт, який дозволяє не здійснювати примусове виконання цієї ухвали. Документом пропонується доповнити закон "Про виконавче провадження" статтею 62 прим. 1 – "Особливості виконання судового рішення про забезпечення позову" з таким текстом: "Забороняється при виконанні судового рішення про забезпечення позову вживати заходи щодо стягнення коштів та/або звернення стягнення на майно боржника, крім накладення арешту".

9 вересня Верховний Суд зупинив виконання ухвали про виплату Суркісам $350 млн.

29 жовтня Київський апеляційний суд за власною ініціативою призупинив розгляд апеляційної скарги ПриватБанку на рішення судді Печерського райсуду Сергія Вовка про примусове виконання рішення цього самого суду від 2017 року щодо зобов'язання банку обслуговувати депозити компаній братів Суркісів, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $350 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram