ГоловнаПолітика

Порошенко не розповів, де був весь цей час і де святкував Новий рік

Водночас незабаром про це має повідомити його дружина.

Порошенко не розповів, де був весь цей час і де святкував Новий рік
Фото: Соня Кошкіна

Організацією святкування Нового Року для Петра Порошенка займалася його дружина Марина Порошенко.

Про це він заявив у відповідь на запитання шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної про те, де він перебував весь цей час і де святкував Новий рік.

Порошенко додав, що незабаром Марина Порошенко оприлюднить цю інформацію.

Нагадаємо, Порошенко виїхав за кордон ще до офіційного оголошення підозри про державну зраду і заявив, що планує повернутися до України 17 січня.

Саме 17 січня суд має обрати йому запобіжний захід. У пʼятницю стало відомо, що на Порошенка чекають у Печерському райсуді Києва об 11 годині. Прокуратура вимагає для п'ятого президента утримання під вартою. Саме утримання під вартою з альтернативою застави в 1 млрд гривень просили для іншого підозрюваного в цій справі, нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, але йому призначили цілодобовий домашній арешт. 

Петра Порошенка обвинувачують за двома статтями КК України – 111 (державна зрада) і 268-3 (створення терористичної групи чи організації та сприяння їм). Стаття 111 передбачає позбавлення волі від 12 до 15 років з конфіскацією або без. Стаття 258-3 передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

За версією слідства, Порошенко в 2014 році вступив у змову з Віктором Медведчуком і низкою інших осіб, зокрема посадовців РФ з метою реалізації схем з постачання вугілля з ОРДЛО. Гроші за вугілля нібито передавали готівкою очільникам окупаційних адміністрацій.

У СБУ додали, що в основу підозри Порошенку лягли покази свідків, висновки судових експертиз, аудіофайли, документи, на яких зафіксована інформація періоду 2014-2015 років та інші докази.

Порошенко вважає цю справу політичною. Він переконаний, що не опиниться за ґратами

6 січня Печерський райсуд арештував усе майно Порошенка, але що конкретно – стане відомо 19 січня, коли оприлюднять ухвалу. Спочатку її обіцяли оприлюднити 14 січня.

Крім Порошенка і Медведчука, фігурантами справи є ексміністр енергетики Володимир Демчишин та бізнесмен Сергій Кузяра. Кузяра – єдиний перебував під вартою, але і його відпустили під домашній арешт цього тижня. Демчишин перебуває за кордоном

Обидвом оголосили підозру ще восени. Тоді ж правоохоронці оприлюднили аудіозаписи розмов. Експертиза підтвердила, що одним із фігурантів записів є Медведчук. Він спілкувався щодо реалізації незаконних схем із представниками російської влади –  віцепрем'єром уряду РФ Дмитром Козаком, послом РФ в Україні Михайлом Зурабовим і помічником Путіна Владиславом Сурковим. Під час цих розмов нардеп озвучує, що має гарантії від вищих посадовців України. В аудіо також фігурує ім'я Петра Порошенка, тогочасної очільниці НБУ Валерії Гонтарєвої і голови АП Бориса Ложкіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram