ГоловнаПолітика

Рахманін: указ Зеленського про ТКГ нагадує спробу підіграти Кремлю

На думку голови фракції "Голос", це поганий шлях прискорення переговорного процесу.

Рахманін: указ Зеленського про ТКГ нагадує спробу підіграти Кремлю
Сергей Рахманин
Фото: Макс Требухов

Керівник фракції "Голос" у Верховній Раді Сергій Рахманін заявив, що логіка нового указу президента Володимира Зеленського про Тристоронню контактну групу є незрозумілою.

За його словами, це поганий шлях прискорення переговорного процесу.

"Від того, що в Мінську групу увійде велика кількість посадових осіб, а зустрічі будуть відбуватися ледь не щодня, навряд чи будуть досягнуті якісь істотні зміни... Проблема Мінського процесу не в тому, що українській делегації не вистачає людей. І не в тому, що ТКГ збиралася рідше, ніж хотілося б. А у відсутності компромісів. Через очевидну негнучкість Москви і надмірну (часом) гнучкість української сторони", - зазначив він.

Рахманін заявив, що представницький склад української делегації не зробить переговори більш представницькими, "тому що це робиться в односторонньому порядку". На його думку, включення в делегацію посадових осіб робить Україну більш вразливою, тому що фактично легалізує процес переговорів з представниками окупаційного режиму.

"Якщо президент виходив з логіки "потрібно щось робити", то треба було особисто очолити українську делегацію в Тристоронній контактній групі. І безпосередньо нести відповідальність за обіцянки провести вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу вже цього року. І за наслідки можливого проведення цих виборів теж. На жаль, цей указ вельми нагадує спробу підіграти Кремлю в його намірах відрізати тимчасово окуповані території від України", - висловив свою думку глава фракції "Голос".

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський 5 травня підписав указ про створення делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.

Раніше Україна була представлена в ТКГ уповноваженими представниками. Делегацію України в ТКГ очолив другий президент Леонід Кучма.

Його першим заступником став віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков, а заступником - народний депутат Олександр Мережко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram