ГоловнаПолітика

У фракції "Слуга народу" немає більшості за призначення Саакашвілі віцепрем'єром

Питання призначення може бути розглянуто наступного тижня.

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

У фракції "Слуга народу" поки немає більшості за призначення ексголови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі віцепрем'єром із питань реформ. На зустрічі з фракцією "СН" кандидат на пост запевнив, що не створюватиме конфліктів всередині команди президента Володимира Зеленського.

Про це в коментарі LB.ua розповів представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді України, депутат фракції "Слуга народу" Василь Мокан.

"У нас відбулася зустріч фракції "Слуга народу" із Саакашвілі й ми говорили з ним більше ніж годину. Звучало багато питань від депутатів. Найперше, на політичну тему. Зокрема, ми ставили питання про політичні амбіції Саакашвілі і його плани на території Грузії, адже там будуть вибори. На що він нас запевнив, що в разі його призначення на пост віцепрем'єра з питань реформ він буде поводитися аполітично й не має політичних амбіцій як в Україні, так і Грузії. По-друге, він пообіцяв, що не буде вдруге ставати "на граблі" і створювати конфлікти всередині владної команди. Сказав, що вважає команду Зеленського якісно іншою і не корупційною", – заявив він.

За словами депутата, представники фракції "Слуга народу" ставили питання про конкретні плани реформ Саакашвілі, якщо призначення відбудеться.

"Були питання про те, як він бачить реформи. Він давав досить широкі відповіді, озвучував напрями реформування Митниці, продовження дерегуляції, необхідність співпраці зі МВФ. Від депутатів звучали зауваження, що пост віцепрем'єра з питань реформ – це посада без особливої відповідальності й конкретних повноважень. На це Саакашвілі відповів, що йому потрібно зайняти місце, де приймаються рішення, щоби впливати на процеси", – додав він.

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

Фото: facebook/Mikheil Saakashvili

Мокан зазначив, що за підсумками зустрічі Саакашвілі з фракцією, на цей момент голосів за його призначення немає.

"Залишилося ще багато питань. Судячи з настроїв у фракції, я б сказав, що фракція не одностайна в питанні його призначення. Сьогодні на 99,9 % кадрових питань парламент розглядати не буде. Думаю, що це питання може бути розглянуто Радою наступного тижня, коли плануються позачергові засідання… Але, судячи з настроїв колег, я не впевнений, що фракція дасть 226 голосів. І вважаю, що за такі призначення повинна голосувати Верховна Рада, а не іншим способом (Прим.: призначення Кабміном) ", – сказав він.

Нагадаємо, що інформацію про можливе призначення Саакашвілі на посаду віцепрем'єра з реформ LB.ua підтвердили 22 квітня відразу кілька джерел у владі. У внутрішніх дискусіях "СН" особливо підкреслювалося, що ініціатива висунення Саакашвілі йде від Банкової.

Сам Саакашвілі назвав честю пропозицію увійти в команду президента Володимира Зеленського. За його словами, на посаді віцепрем'єра з реформ він бачить два ключових завдання – переговори з Міжнародним валютним фондом і дерегуляцію.

Крім того, Саакашвілі повідомив, що президент Володимир Зеленський хоче зробити його переговорником із Міжнародним валютним фондом.

24 квітня заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко повідомив, що сьогодні Рада не буде розглядати призначення Саакашвілі. Кандидату у віцепрем'єри, за словами нардепа, ще "потрібно пройти шлях спілкування з фракціями".

Джерела LB.ua в "Слузі народу" повідомили, що у фракції немає необхідних для призначення Саакашвілі 226 голосів, і "немає навіть 220". Водночас відзначається, що Саакашвілі можуть призначити в. о. і без голосування парламенту, за рішенням уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram