ГоловнаПолітика

Разумков не зміг назвати термінів розгляду "антиколомойського" законопроєкту

Наразі не зробили навіть порівняльної таблиці.

Разумков не зміг назвати термінів розгляду "антиколомойського" законопроєкту
Перша онлайн-нарада з головами груп та фракцій у Верховній Раді, 23 березня 2020
Фото: facebook/Дмитро Разумков

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що парламент у понеділок не розглядатиме в другому читанні законопроєкт №2571-д про гарантії неповернення банків колишнім власникам (так званий "антиколомойський" закон).

Про це він сказав на брифінгу в п'ятницю.

"Якщо ми говоримо про його розгляд, то поки що, на жаль, я не можу сказати, коли це станеться. З тієї простої причини, що на сьогодні не сформовано таблиці. 16 тисяч правок - ви не уявляєте скільки це", - сказав він.

За словами Разумкова, в роздрукованому вигляді поправки матимуть вигляд паперового стосу заввишки з його зріст.

"Вони [члени комітету] повинні це підготувати, сформувати саму таблицю. Після цього вони повинні будуть "пройтися" по правках і визначитися, які враховуються, які не враховуються. Тільки після цього документ можна буде розглядати в залі Верховної Ради України", - сказав Разумков.

За його словами, є різні пропозиції, як виходити з ситуації, що склалася, від змін у регламенту до консультацій з депутатськими фракціями і групами.

Нагадаємо, цей законопроєкт встановлює чіткі рамки судового перегляду рішень Національного банку України, а також скорочує можливості судів щодо встановлення розміру збитку, заподіяного колишнім власникам банку в результаті виведення його з ринку.

При цьому в законопроєкті прописано, що визнання рішення про виведення банку з ринку незаконним не може бути підставою для його скасування.

Ухвалення цього закону було вимогою Міжнародного валютного фонду. Фонд рекомендував Україні встановити процедурні гарантії справедливого і неупередженого судового розгляду. Без них існує ризик того, що хто-небудь з потерпілих може через суд отримати занадто велику компенсацію, яка створить величезну діру в державному бюджеті або резервах НБУ.

Законопроєкт отримав назву "антиколомойського", оскільки він суттєво ускладнить можливі спроби Ігоря Коломойського повернути собі націоналізований у 2016 році ПриватБанк або отримати компенсацію за нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram