ГоловнаПолітика

Україна не шукає прямого діалогу з "ДНР/ЛНР", - Кулеба

Ідея створення Консультативної ради в тому, щоб "змусити суспільства розмовляти і взаємодіяти".

Україна не шукає прямого діалогу з "ДНР/ЛНР", - Кулеба
Дмитро Кулеба на засіданні кабміну, 11 вересня 2019
Фото: kmu.gov.ua

Українська сторона на переговорах у Мінську наполягатиме на чинній структурі Тристоронньої контактної групи.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив на організованій Atlantic Council онлайн-дискусії.

«Україна наполягатиме на нинішній структурі Тристоронньої контактної групи, і ця ТКГ складається з трьох акторів: Росія, Україна, ОБСЄ. Усе інше – це предмет для внутрішнього структурування в середині контактної групи», – цитує главу українського МЗС Інтерфакс-Україна.

Дмитро Кулеба підкреслив, що українська сторона не шукає прямого діалогу з терористами «ДНР» і «ЛНР», однак припустив обговорення з ними низки конкретних завдань.

«Ми не шукаємо прямого діалогу з Донецьком і Луганськом. Але ми повинні взаємодіяти з ними й говорити з ними тільки про певний набір тем, щоб імплементувати певні пункти Мінських угод», – сказав Кулеба.

Глава МЗС також додав, що ідея створення так званої Консультативної ради полягає в тому, щоби «змусити суспільства розмовляти та взаємодіяти». Водночас він виключив можливість взаємодії України з представниками «ДНР» і «ЛНР».

Крім того, міністр зазначив, що особисто він на займаній посаді не погодиться на прямий діалог із терористами.

«Я ніколи не погоджуся, як міністр, на прямий діалог між українськими посадовими особами та так званими "представниками Донецька та Луганська". Усе інше – це простір для мистецтва дипломатії. Але є певні червоні лінії, які я не перейду, як міністр закордонних справ або громадянин України. І це одна з них», – зазначив Кулеба.

Нагадаємо, 12 березня в Мінську домовилися про створення Консультативної ради. Терористи «ДНР» заявили, що цей орган створюється для прямого діалогу з владою України.

Президент Володимир Зеленський заявив, що підписаний протокол не має правових наслідків і не легітимізує суб’єктність ОРДЛО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram