ГоловнаПолітика

У Раді Європи визнали загрозу незалежності суддів через реформи Зеленського

Заступники міністрів закликали українську владу скористатися досвідом Венеціанської комісії та допомогою Ради Європи.

У Раді Європи визнали загрозу незалежності суддів через реформи Зеленського
Комитет министров Совета Европы
Фото: 15minut.org

Комітет міністрів Ради Європи висловив стурбованість можливими несприятливими та довготривалими наслідками для Верховного Суду унаслідок реалізації нової судової реформи. Таке рішення Комітет міністрів прийняв сьогодні, 6 грудня, під час засідання з нагляду за виконанням рішення "Волков проти України", йдеться на сайті Ради Європи.

Заступники міністрів відзначили, що "в період 2014-2018 років українська влада в тісній співпраці з Радою Європи зробила значні кроки в реформуванні системи суддівської дисципліни і професійної діяльності шляхом внесення змін до Конституції, законодавства, а також проведенні практичних та інституційних заходів".

"Із занепокоєнням відзначили, що зміни, нещодавно внесені Законом № 193-IX (президентський закон про судову реформу, - LB.ua), були прийняті без достатньої широкої консультації з відповідними судовими установами та органами, без ретельного аналізу наслідків цього закону, зокрема про незалежність і ефективність судової влади", - йдеться в повідомленні.

"Висловили стурбованість можливими несприятливими і довготривалими наслідками для Верховного Суду як з точки зору його незалежності й ефективності, так і щодо його здатності забезпечити рівномірне застосування закону нижчими судами", - зазначено в документі.

Заступники міністрів також відзначили, що незмінюваність суддів є ключовим елементом незалежності суддів.

"Висловили стурбованість з приводу того, що прийняте законодавство може підірвати цей принцип на практиці; закликали владу забезпечити умови для того, щоб будь-який процес відбору суддів для реформованого Верховного Суду відповідав Конвенції, а також щоб оцінювання суддів у цьому контексті проводилося на основі об'єктивних критеріїв та достатнього забезпечення процесуальних гарантій", - ідеться в повідомленні.

Заступники міністрів закликали українську владу "повною мірою скористатися досвідом Венеціанської комісії та допомогою Ради Європи в забезпеченні відповідності згаданого вище законодавства та його застосування на практиці Конвенції з урахуванням практики Суду і відповідних рекомендацій Ради Європи про незалежність суддів".

Вони також запропонували владі надати інформацію про вжиті або заплановані заходи, щоб будь-які нові законодавчі заходи, пов'язані з судовою реформою, супроводжувалися достатніми гарантіями.

Заступники міністрів Комітету міністрів Ради Європи вирішили відновити розгляд цієї справи на своєму засіданні, яке відбудеться в червні 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram