ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про статус УБД для добровольців на Донбасі

За виступили 329 нардепів.

Рада прийняла закон про статус УБД для добровольців на Донбасі
Фото: Диана Буцко

Верховна Рада України прийняла з правками у другому читанні і в цілому законопроєкт, який дозволяє отримати статус учасника бойових дій членам добровольчих батальйонів.

За проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про надання статусу і соціальних гарантій окремим особам з числа учасників Антитерористичної операції" проголосували 329 нардепів.

У пояснювальній записці сказано, що держава гарантує право на статус ветерана війни тим, хто у складі добробатів, що не увійшли до ЗСУ, МВС, Нацгвардії та інших органів, брав участь в АТО протягом не менш ніж 30 днів.

Фото: Скріншот

"У той самий час отримати статус учасника бойових дій вони не можуть. Вони залишаються незахищеними і позбавленими відповідних джерел державних гарантій і пільг, незважаючи на те, що де-факто є учасниками бойових дій", - зазначено в документі.

Протягом розгляду правок розгорілася дискусія через одну з них, яка, на думку парламентаріїв із фракції "ЄС", могла створити "лазівку" в законодавстві та дозволити отримувати УБД не тільки тим, хто захищав Україну, а й тим, хто воював проти неї.

Після 15-хвилинної перерви на обговорення Рада досягла консенсусу і в підсумку проголосувала за документ.

Нагадаємо, в жовтні Рада прийняла цей документ за основу. "За" проголосували більшість депутатів усіх фракцій і позафракційні, проти виступила тільки фракція "ОПЗЖ", де підтримав документ тільки Ілля Ківа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram