ГоловнаПолітика

Верховний Суд відмовив адвокату Труханова в закритті провадження на виправдальний вирок у справі заводу "Краян"

Суд в Одесі виправдав усіх обвинувачених у справі заводу "Краян".

Верховний Суд відмовив адвокату Труханова в закритті провадження на виправдальний вирок у справі заводу "Краян"
Геннадій Труханов та його захисник Олександр Лисак
Фото: Катерина Петренко

Верховний Суд відмовив адвокату міського голови Одеси Геннадія Труханова Тарасу Пошиванюку в закритті провадження Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду на виправдальний вирок у справі одеського заводу "Краян". Про це йдеться в постанові суду від 7 листопада.

Апеляційна палата Антикорсуду 18 жовтня цього року відкрила провадження за апеляційною скаргою керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури на вирок Малиновського районного суду Одеси. Так, 4 липня цього року суд виправдав усіх вісім обвинувачених у справі про заволодіння 93 мільйонами гривень з міського бюджету Одеси шляхом придбання приміщення заводу "Краян" за свідомо завищеними цінами.

Однак адвокат Труханова Тарас Пошиванюк не погодився з відкриттям апеляційного провадження та звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою. У ній він посилався на нібито істотні порушення вимог кримінального процесуального закону. Адвокат просив скасувати апеляційне провадження Апеляційної палати ВАКС і повернути матеріали справи до Малиновського районного суду Одеси. Однак Верховний Суд відмовив.

Верховний Суд посилався на те, що рішення Апеляційної палати ВАКС не підлягає оскарженню в суді касаційної інстанції, оскільки не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню у цій справі.

Нагадаємо, Геннадій Труханов, віцемер Павло Вугельман, голова постійної комісії з комунальної власності міськради Василь Шкрябай, глава муніципального департаменту комунальної власності Олексій Спектор і його заступник Володимир Радіонов, директори ТОВ "Еліт Девелопмент" (продавець адмінбудівлі) Петро Загодиренко, ТОВ "Valton Group" Ігор Кравченко і підприємства "Брокбізнесконсалт" (оцінювач) Галина Богданова звинувачувалися в заволодінні коштами міського бюджету Одеси під час купівлі міськрадою за свідомо завищеною вартістю будівлі, що раніше входила в цілісний майновий комплекс збанкрутілого заводу "Краян".

У вересні 2016 року Одеська міськрада придбала за 185 млн грн будівлю заводу в приватної компанії, яка на початку того самого року заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 млн грн. Отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії, як стверджують у прокуратурі, з ознаками фіктивності.

У квітні цього року САП змінила обвинувальний акт. Суму збитків міському бюджету Одеси зменшили з 185 млн грн до майже 92,66 млн грн. Прокуратура попросила суд призначити Труханову покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

14 листопада 2018 року Малиновський райсуд Одеси почав розглядати справу по суті. А 9 липня 2019 року виніс виправдувальний вирок усім фігурантам справи. 31 липня САП оскаржила вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram