ГоловнаПолітика

ГПУ звільнила трьох прокурорів, які розслідували справи Майдану

Вони були не згодні з механізмом переатестації.

ГПУ звільнила трьох прокурорів, які розслідували справи Майдану
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура звільнила трьох прокурорів управління спеціальних розслідувань, яке займається розслідуванням справ Майдану. Про це в коментарі "Громадському радіо" розповів прокурор департаменту Олексій Донський.

За його словами, за процедурою скорочення звільнили Юрія Безщасного, Тетяну Дем'яненко і Віталія Тарасюка. Останній - заступник керівника управління Юрія Горбатюка.

"Прокурорів звільнили через те, що вони подали заяву на згоду про переатестацію в старій формі, оскільки не погоджувалися з новою формою", - йдеться в повідомленні.

За словами Донського, прокурори наполягають на тому, щоб механізм переатестації прокурорів був прозорим.

Представник управління спецрозслідування вважає, що звільнення прокурорів з цього підрозділу прокуратури може привести до значного затягування розслідування справ Майдану.

За даними ЗМІ, щоб пройти атестацію прокурорів зобов'язували підписати згоду на визнання будь-якої, навіть анонімної скарги, без її офіційного підтвердження.

"У цій згоді є пункт: "Згоден з тим, що під час проведення співбесіди і затвердження рішення кадровою комісією може братися до уваги інформація, отримана від фізичних та юридичних осіб (в тому числі анонімно), що не підлягає додатковому офіційному підтвердженню", - пише журналістка телеканалу "Теперішній час" Ірина Ромалійська.

Нагадаємо, в кінці вересня Зеленський підписав закон про реформу прокуратури. Він передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України після проведення атестації прокурорів. Максимальна кількість співробітників прокуратури скорочується з 15 тис. до 10 тис.

Згідно з повідомленням ГПУ, атестація прокурорів полягає в перевірці професійних компетенцій, загальних здібностей, а також відповідності вимогам професійної етики і чесноти.

Раніше в Генпрокуратурі інформували, що 96%прокурорів хочуть пройти переатестацію і продовжити працювати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram