ГоловнаПолітика

Путін заявив, що Зеленський не може забезпечити розведення сил "через націоналістів"

РФ ставила розведення сил умовою для проведення саміту "нормандської четвірки".

Путін заявив, що Зеленський не може забезпечити розведення сил "через націоналістів"
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що в зриві розведення сил на Донбасі винуваті українські націоналісти, а президент Володимир Зеленський не може на них вплинути.

Про це пишуть російські ЗМІ, цитуючи заяву Путіна на саміті лідерів країн СНД в Ашхабаді.

"Домовилися про розведення сил, але ніяк діючий президент України не може забезпечити розведення бойових підрозділів і техніки... Ну не може. Під'їхали туди націоналістичні військові формування та публічно заявили: якщо армія піде з цих позицій, ми там станемо. Армія не йде", - сказав президент РФ.

Путін також заявив, що бойовики "ДНР" і "ЛНР" кілька разів давали умовний сигнал про готовність до відведення - запускали білу ракету, але українська армія на це не відреагувала.

"Націоналісти прийшли туди і не дають армії піти", - сказав Путін і закликав владу України "проявити політичну волю".

Нагадаємо, Росія поставила розведення сил умовою для проведення саміту "нормандської четвірки". Зеленський і лідери Франції та Німеччини готові були провести саміт "нормандської четвірки" 17 вересня, але Росія через "технічні причини" не змогла взяти участь у цій зустрічі.

1 жовтня 2019 року в Мінську домовилися про розведення військ у Петровському та Золотому в Луганській області. Розведення мало розпочатися 7 жовтня, але його перенесли через обстріли з боку проросійських бойовиків.

Восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - в Петровському, Золотому і Станиці Луганській. Біля Золотого і Петровського розведення тоді відбулося, але не збереглося. Влітку 2019 року, після зміни влади в Україні, провели розведення біля Станиці Луганської.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram