ГоловнаПолітика

Хтось поспішав зі справою Пашинського, щоб встигнути до дня народження декого за поребриком, - адвокат

Федур вважає, відновлення справи може принести ДБР неприємності.

Хтось поспішав зі справою Пашинського, щоб встигнути до дня народження декого за поребриком, - адвокат
Фото: Макс Левин

Для Держбюро розслідувань несподіване відновлення провадження проти колишнього народного депутата Сергія Пашинського може погано закінчитися. Про це в перерві засідання суду заявив адвокат Андрій Федур, передає Цензор.НЕТ. "Поки рано оцінювати діяльність ДБР. Особисто у мене до нього велика симпатія, ніж, скажімо, до НАБУ. Тому що ДБР - це держорган, а я завжди на боці держоргану. Але саме цей випадок (відновлення справи щодо Пашинського. - Ред.), коли в подальшому їм це може принести неприємності.Коли більш як рік розслідували справу, 18 березня закрили через відсутність складу злочину, а через пів року, 11 вересня, раптом, без єдиного нового доказу, провадження відновили. Чому? Ймовірно хтось вирішив поквапитися щодо Пашинського ... Йому надходять погрози про те, що його вже чекають в Лук'янівському СІЗО, де йому обіцяють влаштувати "веселе життя". Я це сприймаю дуже серйозно. Ви знаєте, як у нас в СІЗО можуть пропасти люди - "послизнувся" і так далі", - зазначив захисник.

При цьому Федур підкреслив, що прокуратура не надала жодного нового доказу. Також не надала жодного доказу підтвердження ризику того, що Пашинський може втекти з країни.

"Незважаючи на всі погрози, мій підзахисний виконував всі взяті на нього процесуальні зобов'язання і навіть сам повідомляв про своє місце перебування", - додав адвокат.

Федур повідомив, що також прокуратура не надала матеріали низки документів слідства, в тому числі результати експертизи ушкоджень, які отримав Хімікус внаслідок пострілу Пашинського.

"Вони явно поспішали і робили клопотання наспіх. Ймовірно, щоб встигнути до дня народження декого за поребриком (7 жовтня - день народження Путіна. - ред.)", - сказав захисник Пашинського.

З приводу заходів тілесних ушкоджень, які отримав Хімікус, адвокат заявив, що постріл по нижнім або верхнім кінцівкам, де немає важливих судин і органів, свідчить швидше про відсутність наміру в завданні тяжких тілесних ушкоджень.

Нагадаємо, що ввечері 31 грудня 2016 на дорозі під Києвом виник інцидент між нардепом Пашинським і невідомим громадянином, в результаті якого Пашинський отримав удар пляшкою по голові. Після цього нардеп застосував зброю і поранив нападника в ногу.

Водночас, другий учасник інциденту стверджує, що Пашинський не робив попереджувального пострілу перед тим, як застосувати зброю, як заявляє, а відразу вистрілив йому в ногу.

У той же час в Нацполіції стверджують, що з місця подій було вилучено дві гільзи.

Кримінальні провадження щодо інциденту розслідуватиме Київська обласна прокуратура. В відомстві повідомили, що нардеп Пашинський застосував проти В'ячеслава Хімікуса "Глок-19" з патронами 9 мм. У поліції заявили, що вилучили дві гільзи.

13 січня між Сергієм Пашинським і другим учасником інциденту відбувся перехресний допит, після чого колишній глава адміністрації Януковича Андрій Портнов заявив про нібито докази провини Пашинського. Нардеп в свою чергу спростував цю інформацію, назвавши її брехнею.

Пізніше депутат від "Народного фронту" Сергій Пашинський заявив про закриття проти нього скандальної справи про стрілянину біля с. Хлепча.

У листопаді 2018 року поліція вручила В'ячеславу Хімікусу підозру в хуліганському нападі на народного депутата "Народного фронту" Сергія Пашинського.

У жовтні 2019 року стало відомо, що слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань повідомили про підозру народному депутату України Верховної Ради V-VIII скликань Сергію Пашинському. Той заявляє, що це помста заступника глави адміністрації президента Януковича Андрія Портнова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram