ГоловнаПолітика

Навколо Зеленського виник скандал через формат його відвідування Бабиного Яру

Рабин Блайх заявив, що президент України вперше не прийшов до Бабиного Яру 29 вересня.

Президент Володимир Зеленський у неділю пропустив Марш пам'яті, приурочений до 78-х роковин розстрілів у Бабиному Яру.

У зв'язку з цим рабин Яків Дов Блайх під час свого виступу біля пам'ятника "Менора" заявив, що "вперше в історії незалежної України президент України не прийшов до Бабиного Яру 29 вересня". 

Однак, як повідомляє Інтерфакс-Україна, Зеленський був у Бабиному Яру, але в приватному порядку. Члени команди Зеленського опублікували фотографії президента. 

Фото: facebook.com/kirill.timoshenko

Пов'язана з Ігорем Коломойським Об'єднана єврейська громада України висловила протест проти слів Блайха. Там зазначили, що Зеленський публічно вшанував пам'ять жертв Бабиного Яру минулого місяця під час візиту прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу.

"Виходячи з напруженого графіка, абсолютно зрозуміло, чому Володимир Зеленський міг не бути присутнім на Марші пам'яті: недавно Президент України повернувся з важкої поїздки до США, де серед іншого він зустрівся з представниками американських єврейських організацій, що представляють інтереси близько 6 мільйонів євреїв. Варто зазначити, що на цій зустрічі Володимир Зеленський висловив прихильність до вшанування пам'яті жертв Голокосту. Президент України не забув про День пам'яті жертв Бабиного Яру й опублікував заяву до українців, у якій закликав усіх жителів країни вшанувати пам'ять тих, хто загинув", - йдеться в заяві ОЄГУ.

Про те, що Зеленський приходив до Бабиного Яру в приватному порядку, організація не згадує.

Водночас звернення Зеленського до українців у День пам'яті жертв Бабиного Яру оприлюднено на його офіційному сайті.

"Трагічні сторінки історії потрібно пам'ятати не тільки, щоб шанувати пам'ять про загиблих, а й для того, щоб зробити висновки і не допустити помилок у майбутньому. Пам'ять Бабиного Яру, Голокосту - це попередження для всього людства про те, що ідеологія нетерпимості і насильства може повернути нас у страшне минуле, коли найдорожче - людське життя - було лише розмінною монетою в руках диктаторів. Переконаний, що Український народ завжди буде єдиним у намірі ніколи не допустити будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті. Вічна пам'ять загиблим у Бабиному Яру та всім жертвам Другої світової війни," - говориться в ньому.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram