ГоловнаПолітика

Данилюк назвав Волкера "справжнім другом України"

Напередодні з'явилася інформація про відставку Данилюка.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Данилюк відреагував на відставку уповноваженого Держдепу США з питань України Курта Волкера.

Данилюк високо оцінив компетентність Волкера й назвав його справжнім другом України.

Про це секретар РНБО написав у твітері.

"Високо ціную зусилля і компетентність спеціального представника з питань України - справжнього друга України. Вдячний за прихильність принципам і віддану службу українсько-американським відносинам", - написав Данилюк.

 

Раніше американські ЗМІ повідомили, що Курт Волкер подав у відставку з посади спеціального представника США з питань України. У п'ятницю, 27 вересня, він поінформував про це голову Державного департаменту Майка Помпео.

Відставку пов'язано з публікацією скарги співробітника ЦРУ на телефонну розмову Дональда Трампа й Володимира Зеленського, у якій фігурувало ім'я Волкера. Інформатор писав, що Волкер давав поради вищому керівництву України, як реагувати на прохання президента США з приводу Джо Байдена.

Крім того, Волкер нібито організовував зустрічі адвоката Трампа Руді Джуліані й радника Зеленського Андрія Єрмака.

Напередодні Офіс президента України повідомив, що Олександр Данилюк подав у відставку з посади секретаря Ради національної безпеки й оборони України. Президент розгляне його після повернення до Києва.

Данилюк підтвердив свою відставку, але не став її коментувати.

За неофіційною інформацією, причиною для звільнення став конфлікт із главою Офісу президента Андрієм Богданом.

Другою причиною відставки Данилюка може бути бажання олігарха Ігоря Коломойського збільшити свій вплив на українську політику й отримати компенсацію за націоналізацію ПриватБанку.

За даними ЗМІ, Зеленський власноруч викреслив прізвище Данилюка зі списку офіційної делегації для візиту до США. Це стало останньою краплею в рішенні секретаря РНБО написати заяву про звільнення.

Данилюк і Волкер зустрічалися в липні 2019 року під час візиту новопризначеного секретаря РНБО до США.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram