ГоловнаПолітика

Трамп оприлюднив ролик проти Байдена, згадавши Україну

30-секундне відео Трамп підписав "Я висушую болото!"

Президент США Дональд Трамп оприлюднив відео, в якому звинувачує свого потенційного конкурента на виборах-2020 демократа Джо Байдена в тиску на Україну в інтересах його сина Хантера.

30-секундний відеоролик Трамп опублікував у twitter, підписавши його "Я висушую болото!"

"Джо Байден обіцяв Україні мільярд доларів, якщо вони (влада України, - ред.) звільнять прокурора, який розслідував діяльність компанії його сина", - говорить диктор за кадром.

Далі в ролику цитують самого Байдена: "Якщо прокурор не буде звільнений, ви не отримаєте. І ... (груба лайка, яку чути на відео, - ред.) він був звільнений".

"Але коли президент Трамп попросив Україну розслідувати корупцію, демократи хочуть відправити його у відставку через процедуру імпічменту. І їхні медійні шавки вдалися до брехні. Вони програли вибори (у 2016 році - ред.) і тепер вони хочуть виграти ці вибори. Не дозволь їм!" - йдеться в ролику.

Нагадаємо, Україна несподівано стала одним з чинників передвиборної кампанії в США, в якій одним з головних конкурентів чинного президента Дональда Трампа став Байден-старший. Його син Хантер входив до складу директорів Burisma Holding. Власник Burisma - колишній міністр екології та природних ресурсів Злочевський.

У грудні 2015 року повідомлялося, що генпрокурор Віктор Шокін передав справи Злочевського і Burisma в НАБУ і САП.

Навесні 2016 року під тиском Байдена Шокін був звільнений. У лютому 2018 року став відомо, що САП закрила справу про видачу ліцензій фірмам Злочевського.

У вересні в американських ЗМІ з'явилася інформація про те, що президент США в телефонній розмові чинив тиск на президента Зеленського, щоб в Україні відкрили розслідування дій Байдена, і погрожував відкликати надання Україні фінансової допомоги, раніше виділеної Конгресом.

На цій підставі Палата представників Конгресу США ввечері 24 вересня відкрила розслідування в рамках імпічменту президента Трампа.

25 вересня влада США опублікували зміст раніше засекреченої розмови президента США Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Того самого дня в Нью-Йорку відбулася зустріч президентів США і України, під час якої Зеленський заявив, що Трамп на нього не тиснув. Також президент України попросив не втягувати його в американські вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram