ГоловнаПолітика

Суддя Арсірій повідомив про тиск з боку юриста Філарета

Суддя прийняв рішення про тиск відразу після заборони реєстраційних дій щодо УПЦ КП.

Суддя Арсірій повідомив про тиск з боку юриста Філарета
Павло Вовк(зліва) и новопризначений член ССУ Руслан Арсирій
Фото: sud.ua

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій подав заяви до Вищої ради правосуддя і Генеральної прокуратури з повідомленням про втручання юристів УПЦ КП в процес здійснення правосуддя. Відповідні рішення опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень від 11 вересня.

Арсірій розглядає справу за позовом з боку колишнього глави УПЦ КП проти Міністерства культури.

"Мною... спрямовано заяви до Вищої ради правосуддя і Генеральної прокуратури України з повідомленням про втручання (йдеться про Ткаченка Н.А.) в процес здійснення правосуддя в рамках справи №640 / 11678/19.

Оскільки (Ткаченко) перебуває в трудових відносинах з позивачем і одночасно є особою, яка втручається в процес здійснення правосуддя у цій справі, вважаю, що не можу брати участі в розгляді цієї справи, оскільки зазначені обставини надалі можуть призвести до ускладнення розгляду справи й вирішення спору по суті, оскільки повне, всебічне та ґрунтовне з'ясування обставин справи можливе лише за умови взаємної довіри і поваги під час комунікації між судом і учасниками справи".

Таким чином, суддя Арсірій узяв самовідвід за цим позовом. Справа буде передана на повторний розподіл.

До слова, того самого дня - 11 вересня - суддя Арсірій заборонив проводити будь-які реєстраційні дії щодо релігійної організації "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" та її майна. Це рішення було прийнято в рамках забезпечувального позову.

УПЦ КП намагається домогтися визнання протиправним та скасування наказу Мінкультури №54 від 30 січня 2019 року в частині, де йдеться про статут церкви.

Нагадаємо, що УПЦ КП мала припинити існування у зв'язку зі створенням помісної Православної церкви України.

Проте 20 червня 2019 року "собор" УПЦ Київського патріархату, скликаний почесним патріархом Православної церкви України Філаретом, скасував рішення про розпуск Київського патріархату і відмовився від Томосу про автокефалію. Після цього Православна церква України відібрала у Філарета Київську патріархію.

Після цього УПЦ КП звернулася до суду з вимогою скасувати ліквідацію патріархату.

4 вересня 2019 року ОАСК заборонив ліквідатору УПЦ КП вчиняти дії з управління та розпорядження майном церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram