ГоловнаПолітика

СБУ встановила особу росіянина, причетного до замаху на екснардепа Мосійчука

Росіянин багаторазово в'їжджав в Україну за підробленими документами.

СБУ встановила особу росіянина, причетного до замаху на екснардепа Мосійчука
Фото: EPA/UPG

Служба безпеки України встановила особу громадянина Росії, підозрюваного в причетності до замаху на колишнього депутата Верховної Ради Ігоря Мосійчука. Про це стало відомо з матеріалів суду.

Зазначають, що СБУ досі розслідує теракт, що стався 25 жовтня 2017 року біля виходу з телеканалу Espreso.TV у Києві, у результаті якого загинули дві людини, а депутата Мосійчука і політолога Віталія Балу було поранено.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, встановлено громадянина Російської Федерації, можливо, причетного до підготовки скоєння цього терористичного акту. За даними СБУ, зазначена особа збирала інформацію про депутата Мосійчука: адреси його проживання і перебування, маршрути пересування транспортних засобів, які він використовує, а також дані про його рідних і близьких.

За отриманою правоохоронцями інформацією, росіянин уперше прибув на територію України 25 липня 2016 року пасажирським поїздом із Санкт-Петербурга, відтоді по 16 березня 2017 року систематично відвідував територію України.

У зв'язку із загрозою національним інтересам у сфері забезпечення державної безпеки 23 квітня цього року Служба безпеки України винесла постанову про заборону в'їзду в Україну вказаному громадянину РФ строком на три роки.

Проте 29 червня росіянин прибув в Україну літаком із Мінська, а 15 липня - вилетів до Стамбула із Борисполя (Київська область). 20 липня підозрюваний знову прибув в Україну з Туреччини. Перетин державного кордону України росіянин здійснював, використовуючи підроблений паспорт.

Згідно з даними СБУ, перебуваючи на території України, підозрюваний росіянин збирав інформацію і встановлював місця перебування/проживання вихідців з Північного Кавказу, які брали або беруть участь в АТО/ООС у складі добровольчих формувань - зокрема батальйону імені Шейха Мансура - і займалися волонтерською діяльністю.

Крім того, за інформацією, отриманою по лінії міжнародного співробітництва, росіянин, використовуючи підроблений український паспорт, систематично відвідував територію Туреччини, де шукав можливість здійснення терористичних актів щодо осіб кавказького походження, які перебувають на території зазначеної країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram