ГоловнаПолітика

Порошенко закликає серйозно поставитися до рішення ПАРЄ

Повернення російської делегації екс-президент називає небезпечним прецедентом.

Порошенко закликає серйозно поставитися до рішення ПАРЄ
Фото: Макс Левин

Рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи зняти санкції з російської делегації без виконання країною-агресором резолюцій ПАРЄ - це вкрай небезпечний прецедент, який може запустити ланцюгову реакцію скасування санкцій, які застосували проти Росії міжнародні партнери України. Про це в ефірі телеканалу «Україна» заявив п'ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Чому ситуація, що склалася в ПАРЄ, така важлива? Санкції - це єдина мотивація для Росії як країни-агресора. Якщо вона хотіла повернутися до Ради Європи, зняти санкції Європейського Союзу, зняти санкції «Великої сімки», «Великої двадцятки, - вона повинна виконати умови, зафіксовані в «Мінських угодах». Вона повинна відпустити українських моряків, відпустити заручників, вивести свої війська з нашої території, забрати зброю з нашої території. Сьогодні, коли санкції знято, а Росію запустили в ПАРЄ - є великий ризик, що Україна залишиться один на один в протистоянні з Російською Федерацією, з країною-агресором. Що Україна втратить підтримку країн-членів Ради Європи, а далі може бути «ефект доміно», і тому я раджу всім дуже серйозно до цього ставитися», - застеріг Порошенко.

Він також зазначив ризик того, що ситуація в ПАРЄ може стати першим кроком легітимізації анексії Криму.

«Це - перший крок, коли питання України вирішується за спиною України. Легковажно ставитися до цього не можна. Це червона лінія, яку Україна не повинна дозволяти переходити», - переконаний лідер «Європейської Солідарності».

Він відзначив потужну роботу української делегації в ПАРЄ, в яку входять члени команди «Європейської Солідарності» Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко, Марія Іонова: «Вони билися як «9 рота», але залишилися без дипломатичної підтримки з боку керівництва держави».

Порошенко також розповів, що йому за президентської каденції неодноразово доводилось вирішувати складні питання, у тому числі й у Парламентській Асамблеї Ради Європи.

«Я так робив: напередодні голосування ми обдзвонювали основних партнерів. І коли сьогодні кажуть, що нібито це питання було вирішено заздалегідь, півроку тому чи три місяці тому – я мав зустрічі і в Парижі з президентом Макроном, і в Берліні з канцлером Німеччини, і з багатьма іншими керівниками держав, – як зустрічі, так і телефонні розмови – ніхто ніколи не підняв навіть питання про те, що санкції можуть бути зняті. Бо якби це відбулося – треба було негайно виносити це питання в публічну площину, треба було забезпечувати підтримку в тому числі і внутрішньо політичних сил цих держав для того, щоб не допустити прийняття такого ризикованого для України рішення», – наголосив Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram