ГоловнаСвіт

ПАРЄ прийняла рішення щодо Росії (оновлено)

Норми, які могли дозволити зняти санкції з Росії, з документа прибрали.

ПАРЄ прийняла рішення щодо Росії (оновлено)
Фото: kapital.com

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію "Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи", яка спочатку мала на меті зняття санкційного тиску з Російської Федерації.

Про це повідомляє Європейська правда.

За це рішення проголосували 105 членів ПАРЄ, 30 - проти, 16 утрималися.

Доповідь та проект цього рішення готував проросійський депутат від Нідерландів Тіні Кокс. Однак під час підготовки документа до голосування вдалося прибрати з тексту ключові небезпечні норми.

Як повідомляли, спочатку пропонували запровадити новий складний механізм введення санкцій, скасувавши нинішню санкційну процедуру. Але в прийнятому документі йдеться про те, що нову громіздку процедуру буде створено на додаток до наявної, нинішнє право ПАРЄ самостійно накладати санкції на Росію залишається без змін.

Відповідно до прийнятого рішення, додаткові санкційні процедури можна буде застосовувати для введення жорстких санкцій проти держави-члена РЄ, включаючи рекомендації про вихід цієї держави з Ради Європи. У рішенні наголошується, що воно зумовлене ситуацією, яку створила Росія після анексії Криму і нападу на Донбас, тому таку процедуру може бути введено також проти РФ.

Рішення про ці жорсткі санкції повинне бути прийняте за спільним рішенням ПАРЄ, Комітету міністрів і генерального секретаря Ради Європи.

Оновлення. "Резолюцію ПАРЄ проголосовано. Росія не отримала зміни процедури введення санкцій!" - прокоментував рішення голова делегації Верховної Ради України Володимир Ар'єв.

За його словами, в резолюції ПАРЄ критикує Росію за відмову подавати свою делегацію і платити внесок до Ради Європи.

"Її закликали не боятися і не шантажувати, а виконувати зобов'язання. Нинішній санкційний механізм залишається. Можливо, буде введено додатковий, складніший. Але це вже справа майбутніх сесій. Делегація зробила все можливе", - написав він.

Заступник члена делегації в ПАРЄ, народний депутат Борислав Береза, своєю чергою, зазначає, що Росія надалі буде шукати можливості повернутися в зал Асамблеї без виконання резолюцій.

"Сьогоднішня доповідь голландця Тінні Кокса не повертає делегацію РФ у ПАРЄ і не знімає з них санкції, але закладає механізми, які можуть бути використані в майбутньому за певних обставин", - написав він у Facebook.

"Наступним кроком, який спробують зробити наші опоненти, буде згода Комітету міністрів Ради Європи на цю реформу. А там немає консенсусу", - додав Борислав Береза.

З 2014 року російська делегація в ПАРЄ позбавлена основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року, як і в 2017-му, ПАРЄ вирішила не повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік.

29 січня 2019 року українська сторона закликала ПАРЄ посилити тиск на Росію і прийняти "Азовський пакет санкцій" через захоплення українських моряків у Керченській протоці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram