ГоловнаПолітика

Співвласник "Кварталу 95" вважає, що з Росією можна домовитися про припинення війни

Борис Шефір висловився за скорочення мовних квот і скасування закону про мову.

Співвласник "Кварталу 95" вважає, що з Росією можна домовитися про припинення війни
Борис Шефир
Фото: detector.media

Співвласник "Кварталу 95" Борис Шефір вважає, що за сильного бажання можна домовитися з російською владою і закінчити війну на Донбасі.

Про це він заявив в інтерв'ю "Детектор Медіа".

"Треба її (війну) закінчувати... Якщо ми сильно захочемо, то ми з ними (російською владою, - ред.) домовимося", - сказав Шефір, підкресливши, що закінчувати війну на умовах супротивника "не можна в жодному разі".

"У нас у передвиборній програмі написано: якщо прибрати людей, матеріально зацікавлених у війні, вона закінчиться. В цьому випадку колишній президент і його оточення були зацікавлені в продовженні війни. Ми їх прибрали, і я впевнений, що вона затихне. Війна перестане приносити дохід", - сказав Шефір.

"Їм що, подобається воювати? Ви думаєте, Путін - маніяк, який любить постріляти в живих людей? Він що, псих? Він розумна людина. Так, у нього імперські амбіції. Але можна ж домовитися. А якщо ні, то будемо оголошувати справжню війну. А то що це таке: однією рукою воюємо, а іншою рукою торгуємо? Дуже важливо бажання хоча б з одного боку, інакше для миру немає перспектив", - додав співвласник "Кварталу 95".

Шефір також вважає, що президент Зеленський не має наміру перебувати на цій посаді тривалий час: "Наш президент - незвичайний президент. Він не збирається заробляти на цій посаді і не збирається там довго залишатися", - сказав він.

Говорячи про мовні квоти на телебаченні і радіо, Шефір зазначив: "Квоти і заборони - це погано. Будь-які. Це суперечить Конституції. Статтю 10, де йдеться про державну мову, завжди цитують наполовину. Друга частина статті говорить про те, що регіональні мови і російську (окремо виділено) держава підтримує і розвиває. Квоти - це не розвиток, це придушення мови. Звичайно, українську мову треба підтримувати і розвивати. Але не шляхом квотування, а, наприклад, якимись преференціями, наприклад, в оподаткуванні".

"Я очікую перегляду квот. 90% - це багато. Закон про мову потрібно скасувати і прийняти нормальний закон. Це перший крок для скасування війни", - сказав Шефір. Він додав, що зараз "не потрібно смикати проблему мови, тому що вона ділить суспільство".

"Спочатку потрібно війну зупинити, а потім вирішувати інші завдання", - підсумував Шефір.

Нагадаємо, раніше президент Зеленський призначив своїм першим помічником брата Бориса Шефіра Сергія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram