ГоловнаПолітика

Горбатюк звинуватив Порошенка у створенні проблем для розслідування справ Майдану

Начальник управління спецрозслідувань ГПУ прокоментував слова президента про неефективне розслідування.

Горбатюк звинуватив Порошенка у створенні проблем для розслідування справ Майдану
Сергей Горбатюк
Фото: Макс Требухов

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк вважає, що президент Петро Порошенко "створював проблеми" під час розслідувань справ Майдану.

Про це він заявив у коментарі LB.ua, коментуючи слова Порошенка про неефективне розслідування.

"Що я можу відповіли президентові на такі звинувачення? Насправді всі роки, починаючи з 2015-го, звітуючи про роботу, я постійно заявляв про проблеми, які супроводжують розслідування. У тому числі говорив про відповідальність або неприйняття того ж президента. Якби було бажання допомагати - то за цей час можна було приєднатися (до розслідування, - ред.). А згадувати нібито винних під час передвиборної гонки - нічого спільного з бажанням допомагати. Це просто бажання знайти якихось "крайніх", не озвучуючи при цьому проблем", - сказав Горбатюк.

Він також підкреслив, що президент "повинен розуміти проблеми і перешкоди в розслідуванні".

"Найбільша проблема стосується судового розгляду, де в нас величезна кількість обвинувальних актів, які розглядають у судах роками, але вони не мають свого завершення. Якраз тут - відповідальність керівництва держави, оскільки всі п'ять років його каденції чи не половину судів не укомплектовано або не продовжено термін каденції суддів, що, відповідно, збільшує навантаження на суди і унеможливлює розгляд справ у стислі терміни", - сказав Горбатюк.

"Друга проблема - це діяльність Вищої ради правосуддя, куди ми неодноразово писали скарги на затягування розгляду і порушення законодавства суддями. Але на практиці жодної реакції з їхнього боку. А в раді також представники президента. Третя проблема - це законодавче забезпечення процесу. Це прийняття змін до законодавства протягом п'яти років, які шкодили розслідуванню  і створювали підстави для знищення самих справ виключно з процедурних моментів. Це і так звана "поправка Лозового", втрата повноважень слідчими, які розслідують майданівські справи. Але президент ці закони підписував. Тож президент особисто створював проблеми для розслідування справ Майдану", - додав він.

При цьому Горбатюк запевнив, що "робота в нас ніколи не зупинялася, незважаючи на всі ті проблеми, які нам створювали".

Нагадаємо, виступаючи в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, президент Петро Порошенко заявив, що відповідальність за незадовільний розслідування справ Майдану несе Горбатюк.

Раніше Горбатюк говорив, що результати в розслідуванні є "і вони відчутні" - за його словами, більшість із 4700 злочинів розкрито, до ув'язнення засуджено 9 осіб.

У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, найбільше - 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати "Небесною сотнею".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram