ГоловнаПолітика

Прокурор Кулик звинуватив заступника генпрокурора Єніна в сприянні ОЗУ Курченка

"Єнін незаконно скасував підозри Ложкіну, Філатову, Гонтаревій і іншим".

Прокурор Кулик звинуватив заступника генпрокурора Єніна в сприянні ОЗУ Курченка
Константин Кулик
Фото: News24UA

Прокурор Генеральної прокуратури Костянтин Кулик просить генпрокурора Юрія Луценка відкрити кримінальне провадження проти заступника генпрокурора Євгена Єніна щодо його сприяння учасникам організованого злочинного угруповання бізнесмена Сергія Курченка.

Про це він заявив на брифінгу, передають "Українські новини".

За його словами, у справі Курченка були законно винесені повідомлення про підозру екс-голові Адміністрації президента Борису Ложкіну, заступнику голови Адміністрації Олексію Філатову та екс-голові Нацбанку Валерії Гонтаревій.

"Єнін незаконно скасував підозри Ложкіну, Філатову, Гонтаревій і іншим. Він не мав права цього робити. Кримінальний процесуальний кодекс не передбачає скасування підозри на підставі, що це помилково", - сказав Кулик.

Він додав, що його виключили з групи прокурорів у справі 31 березня, у вихідний день, не назвавши причини.

"З 1 квітня заблоковано розслідування справи щодо зазначених осіб", - розповів Кулик. За його словами, зазначені дії дозволили фігурантам справи, зокрема Філатову, виїхати за межі України і впливати на свідків.

Кулик підкреслив, що в діях Єніна вбачаються ознаки злочину за ст. 256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності), в зв'язку з чим він подав рапорт на ім'я Луценка.

Нагадаємо, під час розслідування справи Курченка було встановлено десятки осіб, які брали участь у роботі його злочинного угруповання. На сьогодні підозру пред'явили 98 особам, у тому числі 12 вищим посадовим особам центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 керівникам обласних державних адміністрацій, 14 співробітникам керівного складу державних підприємств.

42 людини вже пішли під суд, винесено 27 обвинувальних вироків.

11 квітня ГПУ вивела прокурора Кулика зі справи Курченка після оголошення несанкціонованих підозр колишній голові НБУ Гонтаревій, екс-голові АП Ложкіну, нинішньому заступнику голови АП Філатову і співвласникові інвесткомпанії ICU Костянтину Стеценку.

Дійсні підозри пред'явлені колишньому міністру екології Миколі Злочевському, колишньому заступнику міністра палива та енергетики Ігорю Кирюшину; колишньому голові Нацбанку Ігорю Соркіну, колишнім заступникам голови Нацбанку Приходьку і Ткаченку, начальнику департаменту Яковлєву; колишнім заступникам голів Донецької (Лукашенко і Аліпов), Черкаської (Рябцева), Харківської (Дулубу), Київської (Максименко) ОДА, а також голові правління Державної компанії "Чорноморнафтогаз" - Валерію Ясюку.

28 березня генпрокурор повідомив, що ГПУ завершила розслідування справи Курченка. "Молодоолігарху"-втікачу закидають розкрадання 18,1 млрд гривень. 5 квітня Луценко доручив активізувати розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram