ГоловнаПолітика

Поблизу українських катерів біля Керченської протоки зафіксували два ударні вертольоти РФ (оновлено)

ВМС оприлюднили подробиці морської провокації РФ.

Поблизу українських катерів біля Керченської протоки зафіксували два ударні вертольоти РФ (оновлено)
Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

У Військово-морських силах України розповіли деталі проходження українських кораблів з Одеси до Маріуполя, під час якого Росія протаранила буксир. Про це йдеться в повідомленні ВМС на сторінці у Facebook.

"Два українські малі броньовані артилерійські катери і рейдовий буксир вийшли з порту Одеси в Чорному морі і почали рухатися в напрямку порту в Маріуполі", - йдеться в повідомленні.

"О 3:58 ночі 25 листопада український катер "Бердянськ" зв'язався з береговим постом російської ФСБ, а також морськими портами "Керч" і "Кавказ". Так Україна повідомила про намір суден перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою", - розповіли військові.

Згідно з повідомленням ВМС, російська сторона отримала інформацію, проте не відповіла.

"О 4:07 українські військові зафіксували переговори диспетчера порту "Керч" з російським військовим судном "Суздалець". У переговорах йшлося про виявлення в морі кораблів ВМС України. Незважаючи на переговори порту з російськими військовими, диспетчери не відповідали на виклики українських кораблів", - заявили у ВМС.

"Прикордонні кораблі РФ продовжують супровід українських військових кораблів у небезпечній близькості", - йдеться у заяві ВМС станом на 13:10 25 листопада.

Оновлення 14.20. О 13:12 зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захопленням на супровід бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗСУ. Про це повідомили у ВМС.

Військові додали, що кораблі ВМС ЗС України вже третю годину чекають проходу Керченською протокою.

"О 13.42 за інформацією Керчтрафікконтролю на проході мосту перекрито рух в обидві сторони в зв'язку з посадкою на мілину танкера перед мостом з боку Азовського моря, рух протокою закрито в обидві сторони", - йдеться в повідомленні.

Однак у ВМС зазначили, що ця інформація поки не підтверджується міжнародною системою контролю судноплавства.

Нагадаємо, вранці 25 листопада російський корабель здійснив таран рейдового буксира "Яни Капу" Збройних сил України, який разом з двома українськими броньованими катерами "Бердянськ" і "Нікополь" здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, про що Росію заздалегідь поінформували.

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході у територіальні води і заявила, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і закрила Керченську протоку.

МЗС України вважає, що Росія "перейшла межу", а її дії в Чорному і Азовському морі стали агресивними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram